Winterswijk verwelkomt Miriam Guensberg
Zeventig jaar na de bevrijding en de wereld staat nog steeds in brand, zo zeggen velen. Maar wat is de impact daarvan op een individu en hoe kan een roman een bijdrage leveren aan bewustwording? Miriam Guensberg schreef de roman Ooit, die op dergelijke vragen en thema’s ingaat. Aan de hand van tekstfragmenten en ondersteund door filmbeelden, gaat de schrijfster in de synagoge van Winterswijk het gesprek aan met het publiek.
Miriam Guensberg (1950) is de dochter van een Pools-Joodse vader, die als arts in het Poolse leger bij de bevrijding van Nederland bij de familie van haar moeder in Twente werd ingekwartierd. Hij trouwde met haar en werd in Nederland anesthesioloog. Hun dochter Miriam wilde schrijfster worden. Eerste werkte ze in bibliotheken en later studeerde zij filosofie en literatuurwetenschap. Ze schreef teksten voor liedjes, verhalen en schrijft nu romans.
Haar vorige roman Poolse tranen werd voor verschillende prijzen genomineerd. Guensberg schrijft niet autobiografisch, maar in haar boeken grijpt ze wel terug op de verhalen uit haar familie. “Ik heb een poging gedaan om de oorlog die mijn vader heeft moeten voeren, te begrijpen. Hoe hij, zo zachtaardig, vriendelijk en zwijgend als hij was, die oorlog heeft kunnen overleven. Omdat hij er nooit met ons over heeft kunnen praten, heb ik alles uit mijn fantasie moeten halen”, aldus Guensberg.
De schrijfster zal op donderdag 28 mei om acht uur ‘s avonds te gast zijn in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk. Toegangskaarten zijn vooraf voor 10 euro te koop [bl].
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren