Synagogen Duitsland aangevallen door anti-Israël-demonstranten, onrust in Duitse steden

YouTube

In Duitsland zijn op verschillende plaatsen synagogen aangevallen door anti-Israëlische demonstranten. Tijdens pro-Hamas-demonstraties koelden deze mensen hun woede op de sjoels van Joodse Duitsers die in wezen niets van doen hebben met het beleid van Israël. Sinds dinsdag vonden onder meer in Berlijn, Hannover, Hamburg, Bonn, Bremen en Gelsenkirchen anti-Israëlische protesten plaats. Ten minste twee synagogen zijn daarbij aangevallen. Op andere plekken werden Israëlische vlaggen van gemeentehuizen gehaald en verbrand. Ook Joodse monumenten zijn aangetast.

De demonstranten droegen vooral Palestijnse en Turkse vlaggen, maar ook Syrische oppositievlaggen bij zich. Joden werden door de menigten beschimpt en beledigd – Scheissjuden! – en antisemitische leuzen werden gescandeerd. Dit meldt de Jüdische Allgemeine. In Münster en Bonn werden dinsdagavond voor synagogen Israëlische vlaggen in brand gestoken door menigtes. In Bonn werd ook de ingang van een sjoel met stenen bekogeld en beschadigd. Verderop in het Roergebied, in Düsseldorf, verbrandde iemand huisvuil op een gedenkteken voor een voormalige synagoge. In Mannheim werd een plakkaat aan de sjoel beschadigd.


Meer onrust in Duitse steden
In Hannover brak de politie woensdagavond een anti-Israëldemonstratie af vanwege tal van overtredingen van de anti-coronaregels. Daar deden circa 550 betogers aan mee. Ze trokken door de binnenstad, hielden zich niet aan de afstandsregels en droegen geen mondkapjes. Twee mensen probeerden Israëlische vlaggen in brand te steken, maar dat konden de hulpdiensten voorkomen. De twee zijn voorgeleid bij de rechter wegens het kapotmaken van vlaggen en emblemen uit het buitenland.

Tegen de demonstraties wordt door de Duitse politie opgetreden, maar toch kon niet voorkomen worden dat (ex-)synagogen werden aangevallen of Israëlische vlaggen in de fik gingen. Zo liet de politie demonstranten in Gelsenkirchen twee uur lang hun gang gaan voor de synagoge. Minister-president Armin Laschet (CDU) van Nordrhein-Westphalen – tevens kanselierskandidaat – nam extra maatregelen. “We hebben opnieuw de bescherming op alle uitstekende Joodse locaties verhoogd,” aldus Laschet. Zijn minister Herbert Reul van Binnenlandse Zaken (CDU) verklaarde dat er ‘een actuele inschatting van de risicosituatie wordt gemaakt voor alle andere Joodse objecten’.

Politiek achter Israël
In Duitsland wordt door politici en gezagsdragers met afschuw gereageerd op de demonstraties. “We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Joden bij ons veilig kunnen leven,” aldus Bondsdagslid Irene Mihalic (Grünen) donderdag in Berlijn. Ze riep minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken op om de situatie in de Bondsdag te beoordelen. De Groene kanselierskandidaat Annalena Baerbock staat, in tegenstelling tot haar Nederlandse zusterpartij GroenLinks, pal achter Israël. “Volkenrechtelijk heeft Israël het volste recht zich te verdedigen,” aldus de groene politica. “Ik veroordeel de voortgaande raketaanvallen op Israël ten scherpste.”

Bondsdagslid Marco Buschmann (FDP) legde een soortgelijke verklaring af. “Vijandigheid jegens Israël en antisemitisme horen niet thuis in Duitsland en de wereld,” aldus de liberale politicus. De Bondsdag moet zich bezighouden met ‘hoe we Israël en onze Joodse medeburgers beter kunnen helpen’, vindt hij. Dit geldt ook voor de synagogen in Duitsland. Verder wordt er hardop over nagedacht om anti-Israëlische demonstraties in Duitsland te verbieden. Bij onze oosterburen is de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) reeds per wet verboden.


In Duitsland neemt het antsemitisme en het aantal antisemitische voorvallen de laatste jaren alleen maar toe. Geregeld worden er incidenten gemeld.

Categorie: |

Home » Nieuws » Synagogen Duitsland aangevallen door anti-Israël-demonstranten, onrust in Duitse steden