Verdoner na gesprek Grapperhaus: ‘Voor ons is het belangrijk dat afspraken effect hebben’

Grapperhaus
Facebook

Voorzitter Eddo Verdoner van het Centraal Joods Overleg (CJO) is tevreden en positief over het gesprek met minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid over antisemitisme. De vertegenwoordigers van Joods Nederland spraken onder andere met burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam, NCTV-coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg en het hoofd van het Openbaar Ministerie. Het is de bedoeling dat er een zogeheten ketenaanpak komt om antisemitisme tegen te gaan. Er komen binnenkort gesprekken op ambtelijk niveau en Verdoner blijft in contact met Grapperhaus. “Voor ons is het belangrijk dat de afspraken ook effect hebben,” zegt de CJO-voorzitter.

Positief
Het gesprek vond woensdag plaats op het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Minister Grapperhaus had de ontmoeting al in december aangekondigd en Verdoner heeft daar naartoe gewerkt. “Het heeft even geduurd voordat het gesprek er kwam, maar dat was omdat er zowel vanuit de overheid als onze kant een volle agenda was. Iedereen moest op dezelfde dag kunnen. Vanuit de overheid was er een brede delegatie aanwezig en vanuit Joods Nederland ook. In de voorbereiding er naartoe is er al veel ambtelijk contact geweest,” stelt Verdoner. “Het was erg fijn om dit gesprek als resultaat te zien van de voorbereidingen, die we in de afgelopen maanden hebben gehad. Er was ook een duidelijke agenda van de Joodse gemeenschap als geheel. Dit stemt mij positief.”

Luisteren
De sfeer was goed, aldus Verdoner. “Grapperhaus, Halsema en de anderen wilden luisteren. Dit merkten we ook al in de voorbereidingen op het gesprek, dat uiteindelijk zeer constructief was. En we merken het nu ook in de vervolgafspraken, die we hebben kunnen maken,” zegt de CJO-voorzitter, die samen met JMW-directeur Judith Meijer, JBO-voorman Aboed Shabi en CIDI-directeur Hanna Luden tegenover de minister en andere hoogwaardigheidsbekleders zat. “We hebben onderwerpen besproken, die voor ons van belang zijn en waar de minister ook direct invloed op kan hebben. Iedereen stelt vast dat er weer een stijging is geweest van het antisemitisme. Iedereen maakt zich zorgen. Er zijn daarom concrete maatregelen nodig.”

Ketenaanpak
Het CJO pleit voor een ‘ketenaanpak antisemitisme’. Verdoner: “Dat is een mix tussen educatie, voorlichting , en bestrijding van antisemitisme. Enkel het signaleren en strafbaar stellen van Jodenhaat is namelijk niet voldoende. Wat ons betreft is er een integraalplan nodig.” Als er antisemitische incidenten in Nederland zijn, dan leeft iedereen mee en is men geschokt, aldus Verdoner. “Er is dan ook vaak actie, maar daarna zakt het weer in. Wij willen daarom dat er een structurele aanpak komt.” Niet alleen de overheid, maar ook maatschappelijke organisaties moeten meedoen. “Scholen en redacties bijvoorbeeld. Een van de dingen waar we bij de minister en de burgemeester voor gepleit hebben is een Nationaal Coördinator Antisemitisme. Hij of zij moet ervoor zorgen dat die ketenaanpak werkt . En moet meehelpen een verandering in de samenleving te bewerkstelligen.”

Onbekend maakt onbemind
De Joodse gemeenschap moet beter bekend worden bij niet-Joden, want onbekend maakt onbemind. Verdoner: “Met onze partners in de samenleving moeten we ervoor zorgen dat de kennis over de Joodse cultuur in de samenleving veel breder wordt. Dan hebben we het dus niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de Joodse gebruiken en cultuur.” Dit is onderdeel van het totaalpakket. Verdoner kan niet aangeven of er toezeggingen door de minister zijn gedaan. “Ik kan wel zeggen dat het gesprek erg constructief is geweest. Op alle punten die we naar voren hebben gebracht, hebben we vervolgafspraken kunnen maken.”

Duitsland
Ook in Duitsland is het aantal antisemitische incidenten fors toegenomen. Daar werd vorig jaar een nationaal coördinator antisemitisme aangesteld en een aanmeldpunt geopend. “De Duitsers hebben zo’n coördinator. Ik heb met hem gesproken. Hij is verantwoordelijk voor antisemitisme-bestrijding én voor het behoud van de Joodse cultuur. Dat is goed, want je moet ook de Joodse cultuur in de hele samenleving laten zien om bewustzijn te creëren. In Duitsland zijn het coördinatorschap en het bijbehorende bureau in samenspraak met de Joodse gemeenschap opgezet.” De voorkeur van Joods Nederland gaat uit naar één coördinator die hoort bij het totaalpakket aan maatregelen, de ketenaanpak. “Hij of zij helpt om de olie te zijn in de machine voor de aanpak van antisemitisme,” vertelt de CJO-voorzitter.

IHRA-definitie
Henk van Essen, de plaatsvervangend korpschef van de nationale politie, was eveneens op het ministerie aanwezig. Tijdens het gesprek is ook gepleit om de internationale IHRA-antisemitisme-definitie te gebruiken bij de opleiding van agenten, vertelt Verdoner. “Bij opleidingen van politiemensen is die definitie erg geschikt, maar voor toepasbaarheid in het strafrecht moet die nog worden aangepast. Ook moeten we nog kijken naar de aangifteformulieren, en de manieren waarop antisemitisme daarop kan worden aangegeven. Mensen moeten makkelijk kunnen aankruisen dat er sprake is van antisemitisme en er kunnen dan ook speciale, hogere straffen voor komen.”

Nieuwe gesprekken
Verdoner kan niet zeggen wanneer de ketenaanpak gereed is. Er komen binnenkort gesprekken op ambtelijk niveau en het CJO blijft in contact met minister Grapperhaus. “Voor ons is het belangrijk dat de afspraken die we maken ook effect hebben.” De integrale aanpak moet er natuurlijk vandaag al zijn, benadrukt hij. “Elke dag werken we eraan om die keten te verbeteren.” In Duitsland was de coördinator er binnen één jaar tijd. Kan dat ook in Nederland? “We vragen de regering om snel te handelen en om actie te ondernemen, maar de antisemitisme-coördinator is slechts een van de dingen die we vragen. Het verkrijgen van zo’n coördinator is voor ons een belangrijke stap, maar niet de heilige graal. Nee, het is een onderdeel van de gehele oplossing.”

Momenteel bereiden de Tweede Kamerfracties van de VVD en ChristenUnie voorstellen voor om tot een bredere aanpak van antisemitisme te komen. Het CJO kijkt uit naar de voorstellen van deze regeringspartijen.

Categorie:

Home » Achtergrond » Verdoner na gesprek Grapperhaus: ‘Voor ons is het belangrijk dat afspraken effect hebben’