Expositie ‘Oorlogskinderen in de Rivierenbuurt’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Toen fotograaf Annemie Wolff in 1994 overleed, liet ze een puzzel na. Dertig rolletjes met 440 foto’s van vooral Joodse particulieren die ze in 1943 portretteerde in de Rivierenbuurt in Amsterdam. De buitenexpositie Oorlogskinderen in de Rivierenbuurt reisde van Amsterdam naar Westerbork en is daar nu in het herinneringskamp te zien. Samen met interviews die kinderen die nu in de Rivierenbuurt naar school gaan, maakten van zestien ouderen die hier als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakten.

Het echtpaar Annemie en Helmuth Wolff ontvluchtte in 1933 de Duitse stad München vanwege het nazi-geweld. Net als veel immigranten vestigden ze zich in het nieuwe plan Zuid in Amsterdam. Met haar man, die eigenlijk architect is, begint fotografe Annemie een fotostudio. Al snel sleepten ze grote reportage-opdrachten binnen van gemeentelijke instellingen, zoals het Gementelijk Havenbedrijf. Toen de Duitsers in 1940 ons land binnenvielen, deden Annemie en Helmuth een zelfmoordpoging. Hij kwam daarbij om het leven, zij werd nog op tijd gevonden. Begin 1943 pakte ze de activiteiten van de studio weer op. Als niet-Joodse kon ze doorwerken, terwijl om haar heen steeds meer mensen verdwenen: op transport naar de kampen of naar onderduikadressen.

Na haar overlijden in 1994 kwam haar nalatenschap terecht bij de kleindochter van een al lang overleden vriendin en achterbuur. In 2008 werd bij deze erfgename een kistje met honderd rolletjes teruggevonden met foto’s die Annemie tussen januari en oktober 1943 maakte van 440 bewoners van de Amsterdamse Rivierenbuurt. Op de foto’s dragen veel geportretteerden een Jodenster.

De Stichting Annemie en Helmuth Wolff startte in 2011 een onderzoek naar de identiteit van de mensen op de foto’s. Het onderzoek loopt nog. Ze wil deze foto’s alleen gebruiken als de namen van de geportretteerden bekend zijn en als er toestemming voor publicatie is gegeven. Nog steeds wordt er gewerkt aan deze zoektocht. Ooit zullen de foto’s van degenen die zijn omgekomen worden opgenomen in het digitaal Joods Monument [bl].

Bron: Leeuwarder Courant

Categorie:

Home » Cultuur » Expositie ‘Oorlogskinderen in de Rivierenbuurt’