Australië komt terug op erkenning Jeruzalem als Israëlische hoofdstad

pxhere

De Australische regering zal Jeruzalem toch niet erkennen als hoofdstad van Israël en zal ook haar ambassade niet naar die stad verplaatsen. Dat heeft minister Penny Wong van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De vorige rechtse regering was voornemens om dit te doen, maar de huidige linkse regering – die een paar maanden geleden aantrad – draait die plannen nu terug. Het betekent een diplomatieke tik voor Israël, dat Jeruzalem ziet als ongedeelde hoofdstad van het land en dat graag wil dat bevriende naties hun ambassade naar de stad verplaatsen.

‘De kwestie van het definitieve statuut van Israël moet opgelost worden in het kader van vredesonderhandelingen tussen Israël en het Palestijnse volk’, aldus Wong in een persbericht. Eerder had de rechts-conservatieve regering van premier Scott Morrisson sowieso West-Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Die beslissing draait de huidige Labourregering van huidig premier Anthony Albanese terug. Canberra blijft pleiten voor een tweestatenoplossing. Wel benadrukt Australië dat Israël een ‘standvastige vriend’ is. De Australische ambassade blijft in Tel Aviv, ‘waar die altijd geweest is’.

Israël is niet ingenomen met de Australische actie. “In het licht van de manier waarop deze beslissing in Australië is genomen, als een overhaaste reactie op een onjuist bericht in de media, kunnen wij alleen maar hopen dat de Australische regering andere zaken serieuzer en professioneler aanpakt,” zegt premier Yaïr Lapid. “Jeruzalem is de eeuwige en verenigde hoofdstad van Israël, en niets zal dat ooit veranderen.” Israël trekt niet zijn ambassadeur terug uit Canberra, zoals opiniemakers in het land naar aanleiding van de beslissing hebben geopperd.

De Amerikaanse president Donald Trump verplaatste de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een stad die al jaren een twistpunt is tussen Israël en de Palestijnen. Die laatste partij claimen op zijn minst het oosten van de stad als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Omdat de status van Jeruzalem nog niet is opgelost, hebben nagenoeg alle landen hun ambassade in Tel Aviv gevestigd, waaronder Nederland en België. Na het besluit van Trump volgde Australië snel met een erkenning en het voornemen om de ambassade ook naar Jeruzalem te verplaatsen. Dat gaat nu niet door. Anderen met een ambassade is de stad zijn Honduras en Kosovo, een land dat niet door iedereen wordt erkend.


Lees ook:
Joodse gevangene in Australië ontnomen van kosjer eten en religieuze attributen

In Australië is een rel ontstaan rond een Joodse gevangene die religieuze zaken waar hij recht op heeft zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het gaat om de voor ontucht veroordeelde David Cyprys. Vorige week werd hij een paar dagen na zijn vrijlating weer opgepakt.

Categorie: |

Home » Nieuws » Australië komt terug op erkenning Jeruzalem als Israëlische hoofdstad