België opnieuw boos over sloop ontwikkelingsproject op Westoever

Flickr

De Belgische regering is gepikeerd omdat Israël een onwikkelingssamenwerkingsproject op de Westelijke Jordaanoever heeft afgebroken. Het gaat om drie waterreservoirs van Oxfam Novib die zijn betaald met Belgisch belastinggeld. Ook zijn er 2.500 bomen en een groot hek vernield door de Israëlische autoriteiten. Mogelijk hangt de afbraak samen met de sloop van gebouwen aan de oostkant van Jeruzalem. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk Belgisch, of Nederlands, project op de West Bank om dergelijke redenen wordt gesloopt.

Het gaat om een project in Khirbet Ad-Duqaiqah, vlakbij de stad Hebron. De Belgische ministers Didier Reynders (MR) van Buitenlandse Zaken en Alexander De Croo (Open VLD) van Ontwikkelingssamenwerking hebben laten weten dat de sloop wat hen betreft onacceptabel is. ‘De afbraak van infrastructuur en van woonsten op de Westelijke Jordaanoever gaan in tegen het internationale humanitaire recht, en meer bepaald de vierde conventie van Genève en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad,’ laten beiden bewindslieden in een verklaring weten.

In totaal zou er voor 75.000 euro aan schade zijn. De Belgische regering eist van Israël dat het dat bedrag terugbetaalt of de schade herstelt. ‘Deze nieuwe reeks afbraken en inbeslagnemingen van vitale infrastructuur is onaanvaardbaar,’ aldus Reynders en De Croo. ‘De Belgische ontwikkelingsprojecten willen net een antwoord bieden op de humanitaire noden en worden uitgevoerd met het grootste respect voor het internationale humanitaire recht en de transparantie-principes inzake ontwikkelingshulp.’

Van de Israëlische autoriteiten is nog geen reactie gekomen. Mogelijk hangt de afbraak samen met de sloop van tien gebouwen aan de oostkant van Jeruzalem, ook op maandag, in Wadi al Hummus, in de wijk Sur Baher. De meeste panden liggen in zones A en B van de Westelijke Jordaanoever, waar alle burgerlijke zaken volgens de Oslo-akkoorden onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit zouden vallen. De EU heeft Israël tevergeefs opgeroepen te stoppen met deze acties. Israël heeft aangegeven dat deze gebouwen te dicht tegen de afscheidingsbarriere zijn aangebouwd. Deze barrière, die bestaat uit een hek en ten dele bestaat uit een muur, beschermt Israël tegen terreur.

Het is niet de eerste keer dat een Belgisch ontwikkelingsproject op de West Bank voor getroffen door Israëlische sloopkogels. In 2017 vernietigde het Israëlische leger een Arabisch schooltje in het gebied, omdat dat zonder vergunning was gebouwd. De regering in Brussel nam de vernieling hoog op, vooral omdat er Belgisch belastinggeld gestoken was in de opbouw van de school. Net als nu eisten de Belgen dat het geld zou worden terugbetaald, maar de Israëli’s weigerden en er kwam een diplomatieke ruzie. Nederland had eerder meer succes. Na de sloop van een zonne-energieproject, kreeg Den Haag de zonnepanelen van Israël terug.

Lees ook:
Israël geeft Nederlandse zonnepanelen terug

Nederland krijgt de zonnepanelen terug die Israëlische troepen in beslag namen. Dat belooft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een brief aan de Nederlandse premier Mark Rutte.

Ruzie tussen België en Israël om sloop schooltje
Het ‘Belgische’ schoolgebouw was eigenlijk een EU-project waar voornamelijk Belgisch belastinggeld in zou zitten.
De regering in Brussel neemt de vernieling hoog op, vooral omdat er Belgisch belastinggeld is gestoken in de opbouw van de school.

Categorie: |

Home » Nieuws » België opnieuw boos over sloop ontwikkelingsproject op Westoever