Ruzie tussen België en Israël om sloop schooltje

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

België en Israël zijn in een diplomatiek gevecht geraakt om een Belgisch schooltje in de Palestijnse gebieden. Vorige week vernietigde het Israëlische leger (IDF) het gebouw omdat er geen vergunning voor de bouw was aangevraagd. De regering in Brussel neemt de vernieling hoog op, vooral omdat er Belgisch belastinggeld is gestoken in de opbouw van de school. Dat wordt nu door het putje gespoeld, zo vinden de Belgische minister Didier Reynders (MR) van Buitenlandse Zaken en Alexander de Croo (Open VLD) van Ontwikkelingssamenwerking. Israël eet echter geen genadebrood.

De Belgen zijn woest en hebben een verklaring afgegeven. ‘De Belgische projecten zijn bedoeld om de humanitaire noden te lenigen en ze worden in strikte overeenstemming met het internationale humanitaire recht uitgevoerd’, stellen Reynders en De Croo in een verklaring. Ze wijzen erop dat Israël het Vierde Verdrag van Genève over de bescherming van burgers in oorlogstijd met voeten zou treden. ‘Door de laatste incidenten wordt kinderen aan de vooravond van het nieuwe schooljaar hun recht op onderwijs ontzegd’, zo luidt het. De ministers spreken eveneens schande van de zonnepanelen die het IDF in beslag nam bij de actie. Die waren op het schooldak gelegd om het pand en de omgeving van energie te voorzien.

België heeft volgens Reynders en De Croo al veel stappen genomen om inbeslagnames en sloop van dergelijke projecten te voorkomen. Afgelopen november was er een soortgelijke actie van het IDF tegen een Belgisch project op de West Bank. Nadien heeft de regering in Brussel de Israëlische overheid er meerdere keren aan herinnerd dat de acties illegaal zouden zijn. België eist nu ook uitleg en compensaties van Israël. Dat land heeft nog geen antwoord gegeven, maar zal hoogstwaarschijnlijk niet betalen. Het komt immers te vaak voor dat dergelijke projecten worden vernietigd omdat ze niet aan de voorschriften voldoen. Zo ging eerder een Nederlands ontwikkelingssamenwerkingsproject op de Westbank naar de knoppen. Uiteindelijk kreeg Nederland de bijbehorende zonnecellen terug.

Het ‘Belgische’ schooltje was eigenlijk een EU-project waar voornamelijk Belgisch belastinggeld in zou zitten. Ook is een kinderdagverblijf, dat ook zonder vergunning was gebouwd, even verderop gesloopt. Na de sloop van het schoolgebouw kwamen woensdag en donderdag circa tachtig kinderen bij de plek opdagen. Ze konden nergens heen omdat andere Palestijnse scholen ze hebben afgewezen. Daarom is er een tent geplaatst waarin de kinderen alsnog les kunnen krijgen. Gezien het droge weer in Israël en de Palestijnse gebieden moet het lesgeven in een tent geen probleem zijn.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Ruzie tussen België en Israël om sloop schooltje