Beroep in aangifte Kaag afgewezen, Hartong overweegt gang naar Europees Hof

Eilandennieuws

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de beroepszaak van oud-Europarlementariër Lucas Hartong (PVV) rond zijn aangifte tegen oud-minister Sigrid Kaag (D66) voor Ontwikkelingssamenwerking. Het beklag is niet-ontvankelijk verklaard omdat regerings- en Tweede Kamerleden alleen vervolgd kunnen worden als daartoe besloten wordt bij koninklijk besluit of bij besluit van de Tweede Kamer. Dat was bij Kaag niet het geval. Eerder zag het Openbaar Ministerie (OM) af van strafvervolging en zodoende ging Hartong in beroep. Nu de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan overweegt hij een gang naar het Europees Hof.

Hartong deed in mei 2021 aangifte tegen Kaag wegens financiering van de Palestijnse boerenorganisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC), die indirect de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) financieel steunt. Deze organisaties zijn intussen verboden door de Israëlische justitie en op de terreurlijst van Verenigde Staten en Europese Unie geplaatst. Getrapt of niet, volgens Hartong heeft Kaag in haar tijd als minister voor Ontwikkelingssamenwerking bijgedragen aan het steunen van terreur, en dat mag niet volgens internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.

Teleurstellend
Op grond daarvan deed de oud-Europarlementariër dus aangifte, waarna het OM in augustus 2021 afzag van strafvervolging. Hij ging in beroep bij de Hoge Raad, maar die verklaart de zaak nu niet-ontvankelijk. Niet de Hoge Raad, maar de koning of de Tweede Kamer moet besluiten tot strafvervolging van Kaag over te gaan, aldus de uitspraak. Hartong: “Hoewel de uitspraak vanuit huidig procedureel oogpunt wellicht begrijpelijk is, is het desalniettemin teleurstellend dat regeringsleden de facto boven internationale wet- en regelgeving lijken te staan.”

De voormalig volksvertegenwoordiger wijst op het door Nederland geratificeerde VN-verdrag ter bestrijding van de financiering van terrorisme (1999) en de Speciale aanbeveling II van de Financial Action Task Force (FATF). “Nederland heeft tevens de Richtlijn (EU) 2018/843 van het Europees Parlement en de Raad (2018) ondertekend,” aldus Hartong, die stelt dat het VN-verdrag glashelder is. Volgens het verdrag moeten staten die constateren dat personen terreur financieren maatregelen nemen. De Hoge Raad lijkt die verantwoordelijkheid nu af te schuiven op de koning of het parlement, een rare gang van zaken, aldus Hartong.

“Waarom heeft de Tweede Kamer, met alle voor handen zijnde informatie, nog steeds geen besluit tot vervolging van oud-minister Kaag genomen?” vraagt de oud-PVV’er zich af. Hij vindt het terecht dat de Nederlandse wet – opgesteld door het parlement – financiering van terrorisme strafbaar stelt. “Internationale wetgeving maakt geen onderscheid in functie. Nederland lijkt zich, met de huidige procedurele regels, ondanks ratificatie van allerlei internationale wet- en regelgeving, te onttrekken aan serieuze mogelijkheid tot vervolging van een bewindspersoon of oud-bewindspersoon. Dat is een ernstige zaak en lacune in het justitiële systeem.”

Naar Luxemburg?
Hartong overweegt sterk om naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg te stappen en daar een zaak tegen de staat te beginnen. Omdat het Hof kijkt naar het naleven van internationaal recht – dat vaak boven nationaal recht gaat – heeft het oid-lid van het Europees Parlement mogelijk een kans. Ook moet het Hof voorkomen dat er verschillen tussen EU-landen ontstaan. Mogelijk wijkt Nederland af van wat andere EU-lidstaten doen en is de uitspraak van de Hoge Raad niet volgens de regels.

Oud-LPF’er
Lucas Hartong was in 2002 kort actief voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarna hij in 2006 aansluiting zocht bij Geert Wilders en diens PVV. Tijdens de Europese verkiezingen van 2009 werd hij net niet gekozen, maar een jaar later kwam hij alsnog in het Europarlement omdat zijn voorganger Louis Bontes naar de Tweede Kamer ging. Het gistte nogal in de PVV en na het vertrek van delegatieleider Laurence Stassen – zij vertrok na de ‘Minder, minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders – nam Hartong het stokje kort van haar over. Nog dezelfde dag besloot ook hij te vertrekken. Hij zou alleen nog lopende zaken afhandelen. Later bleek dit te liggen aan de samenwerking van de PVV met andere rechts-nationalistische partijen zoals het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Hartong kon zich niet vinden in het antisemitische discour binnen deze partijen.

Reactie Kaag
Na de aangifte liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Jonet.nl weten dat we in een vrij land leven. “Het staat iedereen vrij om aangifte te doen. Het is goed gebruik dat een minister tegen wie aangifte is gedaan zich niet met de rechtsgang bemoeit. Dat doet de minister dus ook niet. Ze wacht eventuele verdere juridische stappen af,” aldus de zegsman, die optrad namens Kaag, die toen minister van Buitenlandse Zaken was.

Lees meer over deze zaak:
Beklag over afgewezen aangifte tegen Kaag bij de Hoge Raad

Lucas Hartong heeft zijn beklag gedaan bij de Hoge Raad over zijn mislukte aangifte tegen demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken. Hij deed zijn brief maandag op de bus. Vermoedelijk heeft de Hoge Raad die woensdag ontvangen. In de brief stelt de ex-PVV-Europarlementariër dat hij het afwijzen van zijn aangifte tegen Kaag, vorige maand door het OM, onterecht vindt. Hij stapte afgelopen voorjaar naar het politiebureau van Middelharnis, omdat hij vindt dat Kaag de Nederlandse wet heeft overtreden. 

Categorie:

Home » Nieuws » Beroep in aangifte Kaag afgewezen, Hartong overweegt gang naar Europees Hof