Boek canon Joodse geschiedenis gepresenteerd

Michel Waterman presenteert het boek 'Canon van 700 jaar Joods Nederland' aan twee bestuursleden van de Henriette Boas Stichting
Michel Waterman presenteert het boek 'Canon van 700 jaar Joods Nederland' aan twee bestuursleden van de Henriette Boas Stichting

Het Portiershuisje naast het Olympisch Stadion werd in 1928 gebruikt als administratiekantoor voor de Olympische Spelen van Amsterdam. Gouden, zilveren en bronzen medailles werden er zelfs bewaard. Tijdens deze Spelen schitterde de Joodse Nederlander Ben Bril in de boksring, waar hij zijn Olympische debuut maakte. Bril zou nooit een plak op dat sportevenement halen, onder meer omdat hij in 1932 niet mee mocht naar LA vanwege tegenwerking door een antisemitisch bestuurslid in de Boksbond. In 1936 weigerde Bril om naar de Spelen in Berlijn te gaan vanwege van de Jodenvervolging in nazi-Duitsland. 

Deze informatie staat op bladzijde 167 van het nieuwe boek ‘Canon van 700 jaar Joods Nederland‘, dat donderdag in hetzelfde Portiershuisje aan het publiek werd gepresenteerd. Het boek bevat honderd gebeurtenissen uit de Joodse geschiedenis van ons land. Ze zijn geselecteerd en opgeschreven door historici Bart Wallet en Tirtsah Levie Bernfeld, die ook hun medewerking verleenden aan de site Joodsecanon.nl. De website ging donderdag eveneens in de lucht en is tot nu toe goed ontvangen. Op de site kunnen bezoekers zelf uitvinden welke zaken samen de Canon van Joods Nederland vormen. 

In het Portiershuisje was het druk. Er waren pretzels en stukken boterkoek, en mooie speeches. Michel Kotek, mede-initiatiefnemer van de Canon namens JMW, vertelde dat het idee ontstond na een editie van het blad de Benjamin, waarin stilgestaan werd bij vierhonderd jaar Joods Amsterdam. De uitgave – zomer 2013 – was een groot succes en smaakte naar meer. “Op deze weg ontmoette ik Michel Waterman van Crescas die met exact dezelfde gedachte speelde en ook contact legde met de bestuurders van de Stichting Henriette Boas, die het project financieel wilden ondersteunen”, aldus Kotek. Hij wees erop dat Joden wel degelijk kunnen samenwerken. “Dat wijst het geweldige eindresultaat van de Canon uit”. 

Historici Bart Wallet en Tirtsah Levie Bernfeld stonden stil bij een aantal opvallende gebeurtenissen en onderdelen tijdens dit project, waaronder het beeld van bankier Tobias Boas. De afbeelding van het schilderij uit de achttiende eeuw is in het bezit van het Musée Historique in het Zwitserse Lausanne en mocht zonder meer gebruikt worden. Crescas-directeur Michel Waterman vertelde dat hij zich goed had bezig gehouden met de details, zoals de spelling en opzet van de site en teksten. Uiteindelijk sloten bestuursleden van de Henriette Boas Stichting af. Zij benadrukten dat wijlen Henriette Boas een groot voorstander zou zijn geweest van de Joodse Canon, ‘maar dan wel als alleen zij het zou hebben mogen maken’, zo grapten ze. 

Het boek ‘Canon van 700 jaar Joods Nederland’ ligt in de boekwinkels en is ook online te verkrijgen via deze link. Wie geen papieren versie in de kast wil hebben, kan natuurlijk op de site terecht: www.joodsecanon.nl. De Joodse Canon is een samenwerkingsproject van Joods educatief centrum Crescas en het Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Beide organisaties zijn ook partners in Jonet [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Boek canon Joodse geschiedenis gepresenteerd