Bouw van Namenwand valt duurder uit dan gedacht, kabinet trekt portemonnee

Namenwand
K. Rijken

De aanleg van het Holocaust Namenmonument voor de Nederlandse slachtoffers van de Sjoa valt veel duurder uit dan verwacht. Het Rijk zal echter bijspringen. Naar eerdere schatting zou het gedenkteken circa tien miljoen euro gaan kosten, maar het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) raamt de kosten nu op 14,6 miljoen euro. Het NAC is de initiatiefnemer en projectorganisatie van het monument. Het kabinet verhoogt zijn bijdrage nu van 2,3 naar 8,3 miljoen euro. Voor het gat dat overblijft, staat de kabinet garant. De aanleg van de Namenwand loopt sowieso nog vertraging op vanwege een gang naar de voorzieningenrechter door bezwaarmakers uit de buurt, maandag.

Diepe sporen
Het NAC heeft nog niet duidelijk gemaakt waarom de bouw van de wand, die ontworpen is door de bekende Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zoveel duurder gaat worden. Wel is bekend dat grote bouwprojecten vaak duurder uitvallen dan begroot. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid kondigde donderdag aan dat het kabinet haar bijdrage flink zal ophogen. “We moeten er alles aan blijven doen om alle Joden, Sinti en Roma die toen zijn vermoord te herdenken, en hun verhalen aan volgende generaties door te geven,” aldus de politicus. Hij beklemtoont dat ‘de verschrikkingen van de oorlog’ 75 jaar na de bevrijding ‘nog steeds diepe sporen nalaten in onze samenleving en de persoonlijke levens van mensen’.

Garantstelling
Door de extra bijdrage van de regering komt de inzamelingsteller op 13,1 miljoen euro te staan. Voor de overige 1,7 miljoen euro zal het Rijk garant staan. Blokhuis verwacht dat het NAC voldoende geld kan binnenharken om dit gat te dichten, onder andere bij de gemeente Amsterdam die eerder al drie miljoen euro gaf. Particulieren en andere instanties kunnen ook nog bijdragen, vindt Blokhuis. Eind 2016 presenteerden NAC-voorzitter Jacques Grishaver en architect Libeskind het definitieve ontwerp van de muur, die zal bestaan uit glas en bakstenen. Daarna kwamen er veel donaties binnen, onder andere van gemeenten die stenen adopteerden voor vermoordde Joden die in hun gemeente hebben gewoond en van artsen. Particulieren kunnen zelf ook een steen adopteren. Klik daarvoor op deze link.

Meer tegenvallers
De financiële tegenvaller is niet de enige voor het NAC. Vorige week werd bekend dat bezwaarmakers uit de omgeving van het Weesperplantsoen – de plek waar het monument zal komen – naar de voorzieningenrechter stappen. Ze zijn het niet eens met het besluit van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente om de bouw door te laten gaan. Deze mensen vrezen grote overlast van massatoerisme en komen op voor de bomen die moeten sneuvelen om het gedenkteken mogelijk te maken. NAC-voorzitter Grishaver had vooraf niet gerekend op de rechtsgang, maar zal maandag in de rechtszaal zitten en roept iedereen op om naar de rechtbank te komen. De zitting vindt plaats om half drie ’s middags aan de Parnassusweg 220, ingang Fred Roeskestraat. Er heerst al langer een gespannen sfeer tussen de bezwaarmakers en het NAC, dat afgelopen najaar verklaarde ‘het zat’ te zijn.

Voortdurend proces
Inmiddels sleept het project ‘Namenwand’ zich al meer dan twaalf jaar voort. Na jaren van steggelen en debatteren presenteerde het NAC de tennisvelden achter het Amsterdamse Wertheimpark als locatie voor het monument, maar het Comité had niet gerekend op grootschalige weerstand uit die buurt. Daarom werd van deze plek afgezien en op voorzet van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gekeken naar andere locaties in Amsterdam. Er waren zestien plekken in beeld, waaronder de huidige locatie ‘het Weesperplantsoen’. Uiteindelijk werd daarvoor gekozen en ging de gemeenteraad in 2018 akkoord.  Architect Daniel Libeskind paste zijn ontwerp aan.

Categorie:

Home » Nieuws » Bouw van Namenwand valt duurder uit dan gedacht, kabinet trekt portemonnee