CDA en ChristenUnie willen dat Kamer zich tegen uitspreekt VN-resolutie over Tempelberg, Eerste Kamer al om

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Twee christelijke partijen in de Tweede Kamer willen dat een Kamermeerderheid de VN-resolutie over de naam van de Tempelberg veroordeelt. Vorige week besloot de algemene vergadering van de Verenigde Naties dat de Tempelberg in Jeruzalem voorgaan ‘geen Tempelberg meer mag heten’, door slechts eenzijdig te spreken van de Arabische naam. Tot verbazing van vriend en vijand stemde Nederland ook voor de resolutie. Het CDA en de ChristenUnie zijn hier gepikeerd over en willen dat het parlement zich er duidelijk tegen uitspreekt tegen de voorstem en de resolutie an sich.

‘Harm-al-Sharif’
Het VN-voorstel, dat was ingediend door de vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit en andere moslimlanden, regelt dat de Tempelberg alleen nog als Haram al-Sharif benoemd mag worden. Dit is de Arabische benaming voor de heuvel waar de Rotskoepelmoskee staat en de Klaagmuur tegenaan ligt – ooit stonden hier de eerste en tweede Tempel van de Joden. Volgens het CDA en de ChristenUnie ontkent het gebruik van enkel de islamitische naam voor de Tempelberg de Joodse verbondenheid met die plaats in de geschiedenis.

CU geërgerd
De motie van het CDA en de ChristenUnie waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt tegen de Nederlandse voorstem bij de VN wordt ingediend tijdens de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Het is tijd dat de Tweede Kamer zich uitspreekt tegen deze schandalige poging en dus tegen de Nederlandse voorstem.” Een paar jaar geleden stemde een Kamermeerderheid voor een voorstel om het meer op te nemen voor Israël, maar het kabinet lijkt dit niet goed uit te voeren. “Keer op keer worden in de VN zeer eenzijdige resoluties tegen Israël aangenomen. Tot mijn grote ergernis steunt Nederland het grootste deel van deze resoluties, wat in strijd is met een eerdere oproep van de Tweede Kamer.”

Rol spelen
Ook het coalitiepartner CDA is niet in zijn nopjes met de situatie. “Als Nederland een rol wil spelen in de oplossing van het conflict, moeten we ons beseffen dat woorden heel gevoelig liggen. Als je de Tempelberg alleen maar benoemt met de islamitische naam, dan weet je dat je groepen uit elkaar drijft,” aldus CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Daar voegt de Limburger aan toe: “Onze inspanning moet gericht zijn op het bijeen brengen van partijen.”

Spanningen
Het is nog onduidelijk hoe regeringspartner D66 in de wedstrijd zit. Die partij heeft bij monde van Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in de afgelopen jaren laten zien erg veel kritiek op Israël te hebben. D66-minister Sigrid Kaag is de minister van Buitenlandse Handel en bracht eerder dit jaar nog een bezoek aan het land en aan de Palestijnse gebieden. De VVD, de grootste coalitiepartij, levert met Stef Blok de minister van Buitenlandse Zaken. Hij moet het beleid uitvoeren. De kwestie rond de Tempelberg zal volgens experts geen splijtzwam zijn in het kabinet van liberalen en confessionelen. Wel kan het zorgen voor spanning en ergernissen.

Eerste Kamer
Ondertussen is in de Eerste Kamer een voorstel aangenomen die het kabinet oproep om afstand te nemen van de VN-resolutie over de Tempelberg. Deze was door de rechtse en christelijke partijen ingediend (VVD, CDA, PVV, FvD, Groep GO, SGP en ChristenUnie). De progressieve partijen stemden tegen. Het gaat om D66, PvdA, GroenLinks, SP en PvdD. Ook ouderenpartij 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF, de vertegenwoordiger van lokale partijen in de senaat) stemden niet voor. Van de 75 senatoren stemden er zeker vijftig voor en 25 tegen. Daarmee was er een ruime meerderheid in de Eerste Kamer voor het verwerpen van de VN-resolutie.

Categorie:

Home » Nieuws » CDA en ChristenUnie willen dat Kamer zich tegen uitspreekt VN-resolutie over Tempelberg, Eerste Kamer al om