De Joodse stem: D66 Amstelveen

Beeld: D66
Beeld: D66

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft Jonet in Amstelveen en Amsterdam vier stellingen rond Joodse thema’s aan de grootste politieke partijen voorgelegd. Als laatste is het de beurt aan D66 in Amstelveen. De democraten willen dat alle Joodse Amstelveners zich veilig voelen en vindt dat dit een kerntaak is voor de overheid. Lijsttrekker Maaike Veningen ligt haar standpunten toe.

1. Veiligheid
Op het gebied van beveiliging van Joodse instellingen is in de laatste periode veel te doen geweest. Zo vindt de Joodse gemeenschap dat Joodse instellingen financiële compensatie moeten krijgen voor de hoge beveiligingskosten die zij maken. Per jaar is de gemeenschap circa een miljoen euro aan kosten kwijt. Ondanks dat het Rijk niet wil bijdragen aan de kosten (minister Opstelten van J&V vindt dat er geen sprake is van een structurele dreiging) betalen de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuid wel mee aan de beveiliging. Vandaar de vraag aan u: moet de gemeente doorgaan met het bekostigen van de Joodse veiligheid? Zo ja, waarom? 

Veeningen: “D66 Amstelveen koestert de grondrechten en gedeelde waarden als vrijheid voor en gelijkwaardigheid van ieder mens ongeacht opvattingen, geloof, seksuele geaardheid, gerichtheid of herkomst. Daarom vindt D66 dat discriminatie, antisemitisme, islamofobie bestreden en uitgebannen moet worden. Dat vormt een randvoorwaarde voor het kunnen creeren van een veilige omgeving. De gemeente is daarnaast verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. De overheid moet de veiligheid waarborgen, ook van Joodse instellingen. Alle inwoners moeten zich in Amstelveen veilig kunnen voelen”. 

2. Holocaust-educatie
In de afgelopen jaren is het curriculum over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op meer middelbare scholen onder druk komen te staan. Er zijn docenten die het onderwerp ‘Jodenvervolging’ niet behandelen omdat ze angst hebben voor negatieve reacties van leerlingen. Vooral het conflict tussen Israel en de Palestijnen zorgt ervoor dat meer leerlingen niet meer open staan voor dit thema en negatief reageren. Zowel op zwarte als witte scholen komen deze situaties voor. Toch is het zo dat de Sjoa en Jodenvervolging essentiële onderdelen zijn van de Nederlandse geschiedenis en leerlingen inzicht kunnen geven in de gevaren van discriminatie en uitsluiting. De vraag: Zou het goed zijn als de gemeente Holocausteducatie aanmoedigt en het scholen verplicht stelt om hun klassen naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam te sturen?

Veeningen: “D66 Amstelveen vindt het belangrijk dat kinderen les krijgen in de kernwaarden van de rechtsstaat, en de geschiedenis van Nederland en Europa. Daar hoort ook onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bij. Het is onacceptabel als deze thema’s niet behandeld worden. D66 Amstelveen wil dat alle scholen specifiek aandacht schenken aan het tegengaan van discriminatie. Scholen waar leraren niet vrijuit over de Holocaust kunnen spreken, dienen ondersteuning te krijgen. Wij geloven niet in dwang, dat werkt vaak averechts. We zijn dan ook geen voorstander van een verplicht bezoek aan het Joods Cultureel Kwartier. Maatwerk is van belang: D66 Amstelveen wil in dergelijke gevallen gerichte ondersteuning, toegesneden op de specifieke situatie op school, om zo de Holocaust bespreekbaar te maken.”  

3. Briet Mila
Na de discussie over een mogelijk verbod op de sjechita (de Joodse rituale slacht) woedt nu her en der een debat over een verbod op de briet mila (de Joodse jongensbesnijdenis). Tegenstanders zeggen dat dit ‘een ongewilde verminking’ is van kinderen, zonder stil te staan bij de religieuze waarde die dit heeft voor de Joden. In verschillende Europese landen wordt op nationaal en lokaal gebied gedebatteerd over een mogelijk verbod. Vraag: in uw gemeente wonen relatief gezien veel Joodse Nederlanders. Moet de gemeente stelling nemen tegen een mogelijk Nederlands verbod op de (Joodse) besnijdenis?

Veeningen: “D66 is van mening dat een dier dat ritueel geslacht wordt niet meer zou moeten lijden dan onder de reguliere slachtpraktijk, waarbij de vrijheid van godsdienst niet onnodig beperkt wordt. One partij streeft, binnen de erkenning van een medeverantwoordelijkheid voor het lot van anderen en voor de gemeenschap als geheel, een zo groot mogelijke individuele vrijheid na. Bij die vrijheid moet er altijd een balans worden gevonden tussen verschillende grondrechten. Volgens D66 ligt de verantwoordelijkheid bij gelovigen en geloofsgemeenschappen om bij hun riten ook deze balans tussen de grondrechten te zoeken. Het debat over de briet mila  dient wat D66 Amstelveen betreft gevoerd te worden door het politieke orgaan dat terzake beslissingsbevoegd is. D66 Amstelveen vindt het daarom niet aan de gemeente om ter zake een standpunt in te nemen, maar aan de landelijke politiek.”

4. Israel-boycots
Sinds enige tijd komt het vaker voor dat Nederlandse bedrijven en instellingen niet meer actief willen zijn in Israel vanwege het Israelische nederzettingenbeleid in de Palestijnse gebieden. De concerns PGGM en Vitens hebben zich al teruggetrokken, en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken ontmoedigt bedrijven om zaken te doen met Israelische concerns die zich onder andere begeven in de Palestijnse gebieden. Vraag: het zou kunnen dat bedrijven uit uw gemeente voor hetzelfde dilemma komen te staan als bijvoorbeeld PGGM. Mogen zij zaken doen in Israel of niet? Moet de gemeente zo’n boycot ontmoedigen of juist ondersteunen?

Veeningen: “D66 wil landelijk, in lijn met de Europese Unie, een eenduidige politiek voeren inzake het Israëlisch-Palestijns conflict, waarbij op korte termijn wordt toegewerkt naar een tweestatenoplossing. Uitbreiding van Israëlische nederzetting in Palestijns gebied (inclusief delen van Jeruzalem) is ontoelaatbaar, evenals beperking van de Palestijnse economie en bewegingsvrijheid in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Europa moet zich inzetten voor humanitaire ondersteuning van Palestijnse burgers. En moet bijdragen aan de bestrijding van wapenhandel in deze regio en aan de bestrijding van terroristische netwerken en geldstromen. Ook hier geldt dat de besluitvorming over eventuele boycots een aangelegenheid van de landelijke politiek betreft. Voor D66 Amstelveen betekent dit dat de gemeente zich moet onthouden van een ontmoedigs- of ondersteuningsbeleid.”

[Dit was de laatste partij in de reeks ‘de Joodse stem. In Amsterdam deden zes partijen hier aan mee en in Amstelveen waren het er vier. De overige benaderde partijen haalden de deadline niet of wilden niet reageren, red.] 

Categorie:

Home » Nieuws » De Joodse stem: D66 Amstelveen