De Joodse stem: ChristenUnie Amstelveen

Beeld: FB
Beeld: FB

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft Jonet in Amstelveen en Amsterdam vier stellingen rond Joodse thema’s aan de grootste politieke partijen voorgelegd. Vandaag is de ChristenUnie aan de beurt in Amstelveen. De conclusie is: lijsttrekker Jacqueline Koops staat achter grotendeels achter het Joodse volk en Israel.

1. Veiligheid
Op het gebied van beveiliging van Joodse instellingen is in de laatste periode veel te doen geweest. Zo vindt de Joodse gemeenschap dat Joodse instellingen financiële compensatie moeten krijgen voor de hoge beveiligingskosten die zij maken. Per jaar is de gemeenschap circa een miljoen euro aan kosten kwijt. Ondanks dat het Rijk niet wil bijdragen aan de kosten (minister Opstelten van J&V vindt dat er geen sprake is van een structurele dreiging) betalen de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuid wel mee aan de beveiliging. Vandaar de vraag aan u: moet de gemeente doorgaan met het bekostigen van de Joodse veiligheid? Zo ja, waarom?

“Amstelveen heeft een synagoge in de gemeente. Dat betekent dat deze problematiek ook onze gemeente aangaat. Wij kunnen ons indenken dat tegenover sommige groepen de veiligheidsdreiging soms groter is dan de andere groepering. Ten opzichte van het Joodse volk is er toch de afgelopen tientallen jaren altijd een latente dreiging geweest. Deze dreiging neemt eerder toe dan af. Joodse mensen op straat, bijvoorbeeld met een keppeltje, worden uitgescholden of bedreigd. De ChristenUnie is van mening dat dit onverteerbare zaken zijn en dat deze mensen bescherming van de overheid verdienen. Wij vragen ons af of het oordeel van minister Opstelten op een dreigingsanalyse van de nationale veiligheidsadviseur berust. Niettemin menen wij dat keuze die de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuid gevolgd zou moeten worden. De ChristenUnie in Amstelveen vindt daarom dat een verzoek om een bijdrage in de beveiliging van de synagoge in Amstelveen door de gemeente Amstelveen in welwillende overweging zou moeten worden genomen.”

2. Holocaust-educatie
In de afgelopen jaren is het curriculum over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op meer middelbare scholen onder druk komen te staan. Er zijn docenten die het onderwerp ‘Jodenvervolging’ niet behandelen omdat ze angst hebben voor negatieve reacties van leerlingen. Vooral het conflict tussen Israel en de Palestijnen zorgt ervoor dat meer leerlingen niet meer open staan voor dit thema en negatief reageren. Zowel op zwarte als witte scholen komen deze situaties voor. Toch is het zo dat de Sjoa en Jodenvervolging essentiële onderdelen zijn van de Nederlandse geschiedenis en leerlingen inzicht kunnen geven in de gevaren van discriminatie en uitsluiting. De vraag: Zou het goed zijn als de gemeente Holocausteducatie aanmoedigt en het scholen verplicht stelt om hun klassen naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam te sturen?

“De ChristenUnie is van mening dat het onderwerp “Jodenvervolging” een essentieel onderdeel van het onderwijspakket op middelbare scholen moet zijn. Wij vinden het werkelijk ‘onbestaanbaar’ dat angst van leraren voor negatieve reacties van leerlingen aanleiding zou zijn om dit onderwerp niet meer te behandelen. Wij delen de opvatting dat de Sjoa en Jodenvervolging essentiële onderdelen zijn van de Nederlandse geschiedenis en leerlingen inzicht kunnen geven in de gevaren van discriminatie en uitsluiting. De ChristenUnie Amstelveen is er een voorstander van dat de gemeente Amstelveen Holocausteducatie aanmoedigt en het scholen ook aanmoedigt om klassen in het kader van een maatschappelijke en culturele educatie naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam te sturen.”

3. Briet Mila
Na de discussie over een mogelijk verbod op de sjechita (de Joodse rituale slacht) woedt nu her en der een debat over een verbod op de briet mila (de Joodse jongensbesnijdenis). Tegenstanders zeggen dat dit ‘een ongewilde verminking’ is van kinderen, zonder stil te staan bij de religieuze waarde die dit heeft voor de Joden. In verschillende Europese landen wordt op nationaal en lokaal gebied gedebatteerd over een mogelijk verbod. Vraag: in uw gemeente wonen relatief gezien veel Joodse Nederlanders. Moet de gemeente stelling nemen tegen een mogelijk Nederlands verbod op de (Joodse) besnijdenis?

“Naar onze mening is het aan de landelijke overheid om hier al dan niet een oordeel over te hebben en niet de locale overheid. Dat laat onverlet dat de ChristenUnie van mening is dat de jongensbesnijdenis een onderdeel is van de Joodse godsdienst en behoort bij de geestelijke vorming van Joodse kinderen in het Joodse geloof. Er is daarom geen enkele aanleiding voor een verbod. Om de hiervoor genoemde redenen zijn wij van mening over de jongensbesnijdenis moet onthouden.”

4. Israel-boycots
Sinds enige tijd komt het vaker voor dat Nederlandse bedrijven en instellingen niet meer actief willen zijn in Israel vanwege het Israelische nederzettingenbeleid in de Palestijnse gebieden. De concerns PGGM en Vitens hebben zich al teruggetrokken, en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken ontmoedigt bedrijven om zaken te doen met Israelische concerns die zich onder andere begeven in de Palestijnse gebieden. Vraag: het zou kunnen dat bedrijven uit uw gemeente voor hetzelfde dilemma komen te staan als bijvoorbeeld PGGM. Mogen zij zaken doen in Israel of niet? Moet de gemeente zo’n boycot ontmoedigen of juist ondersteunen?

“De ChristenUnie is van mening dat er geen enkele aanleiding is om tot een boycot van Israëlische producten over te gaan. Als dit zou gaan spelen bij Amstelveense bedrijven, menen wij dat Amstelveen een dergelijke boycot moet ontmoedigen.”

Categorie:

Home » Nieuws » De Joodse stem: ChristenUnie Amstelveen