De Joodse stem in Mokum: SP – GK18

SP
SP

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Net als vier jaar geleden voelt Jonet politieke partijen in Amsterdam, de gemeente met de meeste Joodse inwoners in Nederland, aan de tand over Joodse onderwerpen. In een serie van tien interviews is het nu de beurt aan de Socialistische Partij (SP). Namens hen spreekt de Amsterdamse lijsttrekker Laurens Ivens, alias ‘de belhamel’.

Al jaren gaat de Joodse gemeenschap in Amsterdam gebukt onder de zware financiële lasten die de beveiliging van Joodse instellingen en ondernemingen met zich meebrengt. De gemeente vergoedt een deel, maar toch heeft de gemeenschap grote last van de miljoenen euro’s die ze moet betalen. Ziet uw partij het zitten als de gemeente alle onkosten vergoed? (Zo ja, waarom wel, zo nee, waarom niet?

“Als er sprake is van een structurele dreiging, die op objectieve gronden wordt vastgesteld, moet de overheid zorgen voor goede veiligheidsmaatregelen en die ook betalen. Het is  niet zozeer aan gemeenteraadspolitici om dat vast te stellen, maar aan de veiligheidsdiensten. En het is dan ook aan die veiligheidsdiensten om de beveiligingstaken uit te voeren. Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor Joodse ondernemers en instellingen, maar ook voor gebouwen en winkels van vermeende Gülen-aanhang, Koerden, Koptische Egyptenaren,  moslims, enzovoort. Je geloof of afkomst is voor de SP niet van belang, maar de dreiging.”

Het antisemitisme neemt volgens vele Joden en niet-Joden in de hoofdstad zichtbaar toe. Zo werd het kosjere restaurant sinds december drie keer aangevallen en waren andere Joodse instellingen het doelwit van vandalisme met een anti-Joodse inslag. Ook durven sommige Amsterdamse docenten onderwerpen zoals de Sjoa en de Jodenvervolging niet aan te snijden tijdens lessen uit angst voor verhitte reacties van hun leerlingen. Wat gaat uw partij doen om het groeiende antisemitisme in Amsterdam in te dammen?

“Zoals bij veel dingen begint het ook hier met goed onderwijs. Het gaat om onderwijs waar onze kinderen leren over de geschiedenis, over waar onverdraagzaamheid toe kan leiden. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om te investeren in veilige wijken. Het is onbegrijpelijk dat het Rijk ervoor gekozen heeft om zoveel politiebureaus te sluiten. Onze landelijke partij wil dat terugdraaien. De gemeente moet tot die tijd komen met een alternatief door in buurten zonder politiebureau en met een veiligheidsprobleem, handhavingsposten te openen.”

De samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv, die sinds enige jaren bestaat, wil nog niet echt vlotten. Zo kiezen Israëlische bedrijven ervoor om met Rotterdamse in plaats van met Amsterdamse bedrijven in zee te gaan. Wat gaat uw partij er aan doen om de samenwerking te optimaliseren en zou het niet beter zijn te kiezen voor een volwaardige stedenband?

“De SP en ikzelf vinden dat de gemeente zich niet moet gaan bezig houden met buitenlands beleid. De gemeente is daar simpelweg niet genoeg voor uitgerust. Er zit een kleine afdeling op het stadhuis die zich hiermee bezighoudt. Die afdeling is niet in staat om te bepalen of samenwerking of een stedenband, direct, dan wel indirect ten goede kan komen aan bedrijven, organisaties of overheidsinstellingen die zich bezighouden met schendingen van het internationaal recht. Internationaal beleid is een taak van de landelijke overheid.”

 
In Amsterdam-Zuid en de wijk Buitenveldert wonen relatief veel Joodse Amsterdammers. In hun dagelijkse leven lopen zij vaak aan tegen beperkingen, zoals het feit dat veel gebouwen geen sjabbat-lift bevatten of niet sjabbat-proof zijn. Ook is het parkeren rond Joodse instellingen op drukke dagen een probleem. Wat gaat u er aan doen om dit soort Joodse noden en voorzieningen te stimuleren?

“De gemeente en stadsdelen moeten altíjd luisteren naar de behoeftes van mensen in de buurt. Tegelijkertijd willen wij buurtbewoners meer macht geven en daarom wil de SP een buurtreferendum mogelijk maken. Maar wat ons betreft is de overheid neutraal in haar benadering van alle bevolkingsgroepen. Het is niet aan de overheid om hierbij onderscheid te maken naar de religie van bewoners.”

De SP heeft in Amsterdam een progressief pact gesloten met de PvdA en GroenLinks. Mocht het pact na de verkiezingen een meerderheid halen, dan gaat ze een coalitie aan. In de hoofdstad doet ook de progressieve politieke beweging DENK mee aan de verkiezingen. Alle peilingen wijzen erop dat DENK met drie tot vijf zetels in de raad zal komen. DENK staat erom bekend een anti-Israëlische houding te hebben en wakkert volgens het CIDI antisemitisme aan. Bent u bereid om na de verkiezingen met DENK samen te werken in een college?

“De SP werkt het liefst samen met partijen die dicht bij ons staan. Het is geen geheim dat onze voorkeur uitgaat naar samenwerking met GroenLinks en PvdA. Ik acht samen met DENK een coalitie ingaan zeer onwaarschijnlijk. Landelijk spelen zij mensen tegen elkaar uit, en ook hier hebben zij leden die andere meningen over Turkse kwesties niet respecteren. Dat soort etnische profilering kan onze raad en onze stad niet gebruiken.”
Categorie:

Home » Achtergrond » De Joodse stem in Mokum: SP – GK18