De Wever veroordeelt antisemitische carnavalswagens in Aalst
Bart de Wever, die wordt gezien als ‘de machtigste man van België’, heeft de antisemitische carnavalswagens van Aalst veroordeeld. De praalwagens doken vorige week zondag op en veroorzaakten veel tumult. Niet alleen waren de Joodse gemeenschappen in en buiten België beledigd, maar ook kwam er kritiek van anderen uit binnen- en buitenland. Burgemeester Christopher D’Haese heeft geen commentaar op de opmerkingen van zijn partijleider De Wever (N-VA). Eerder nam hij het op voor de bouwers van de carnavalswagens die het volgens hem niet slecht bedoelden en geen antisemieten zijn. “Ik weiger brave carnavalsvierders te laten wegzetten als antisemieten,” aldus D’Haese.
Partijleider De Wever, die tevens burgemeester van Antwerpen is, heeft geen goed woord over voor de praalwagen waarop stereotype Joden en geldkisten prijken. “Ik begrijp de geschokte reacties binnen de Joodse gemeenschap en in het buitenland. Dit valt niet uit te leggen,” zegt de N-VA-voorzitter in magazine Joods Actueel. “De Aalsterse carnavalscultuur is uniek in de wereld, maar deze Joodse karikaturen zijn historisch enorm beladen.” Voor De Wever gaat de wagen veel te ver. “Deze beelden zijn karikaturen die doen denken aan de zwartste periode van ons collectief geheugen. Het is spijtig dat net die beelden in een tijd van toenemend antisemitisme worden gebruikt. Ook al was de intentie zeker niet antisemitisch, dan nog is het jammer dat men zich niet realiseert dat er voor elke boodschap ook een ontvanger is.”
Binnenkort gaat De Wever om de tafel met zijn partijgenoot D’Haese in Aalst. Mogelijk zal die dan een tik op de vingers krijgen, omdat hij eerder de bouwers van de praalwagens juist verdedigde. Vorige week kwam er al kritiek vanuit de Europese Commissie en de UNESCO, de werelderfgoed-organisatie van de Verenigde Naties. Verder dreigde het Simon Wiesenthal Center met het vertrek van de diamantsector uit Antwerpen, die grotendeels door leden uit de Joodse gemeenschap wordt gerund. Dan was er nog antidiscriminatiebureau Unia dat aanbood om te bemiddelen tussen de gemeente Aalste en de Joodse gemeenschap. De verwachting was dat Unia de wagens zou veroordelen. Twee jaar geleden ontstond er commotie rond het bureau omdat dit moslims zou voortrekken op Joden.
Het woord van De Wever weegt in België zeer zwaar omdat hij de leider van de Vlaams-nationalistische Nieuw Vlaamse Aliantie (N-VA) is. Dit is de grootste partij van Vlaanderen en België. In de federale regering was de N-VA de grootste coalitiepartner maar leverde niet de premier. Dat was en is de Franstalige Belg Charles Michel (MR). Tot de regeringscrisis over het Marrakechpact van december 2018 zat de N-VA in de regering en werd alom aangenomen dat De Wever grote invloed op Michel had. De N-VA is nog wel de grootste coalitiepartij in de Vlaamse regering en levert in heel Vlaanderen burgemeesters. De partij bereidt zich voor op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren