Dijkgraaf wil niet ingrijpen bij antisemitisme in hoger onderwijs

wikipedia commons

Demissionair minister Robert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs zal niet ingrijpen als er sprake is van antisemitisme op hogescholen en universiteiten. De aanleiding is een flyer waarop wordt opgeroepen tot geweld tegen ‘zionisme’, waar Tweede Kamerleden vragen over hadden gesteld. Eerder zei Dijkgraaf al niets te doen tegen anti-Israël-protesten op universiteiten.

Voor Hamas

De Kamerleden Harm Beertema (PVV) en Nicki-Pouw Verweij (BBB) hadden in november schriftelijke vragen gesteld aan de bewindsman. Op de Universiteit van Leiden waren antisemitische folders verspreid die opriepen tot strijd tegen ‘zionisten’. Ook waren de flyers voor Hamas. Volgens Dijkgraaf mag oproepen tot geweld niet en moeten universiteiten en hogescholen een veilige omgeving zijn voor studenten en medewerkers. Maar ingrijpen, dan kan hij niet.

Onacceptabel

‘Antisemitisme, moslimhaat en elke andere vorm van discriminatie is volstrekt onacceptabel’, schrijft Dijkgraaf. ‘Het is niet aan mij om te beoordelen of bepaalde uitspraken binnen de grenzen van de wet vallen. Het is in individuele gevallen aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of er sprake is van discriminatie, strafbaarheid op grond van de artikelen in het Wetboek van Strafrecht’.

Beveiliging

Volgens Dijkgraaf heeft de universiteit voldoende maatregelen genomen om de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers te waarborgen. Er is bijvoorbeeld meer beveiliging ingehuurd. En er komt een ‘taskforce’ die moet docenten helpen het conflict bespreekbaar te maken. Ook komt er een evaluatie over de plotse demonstratie waarop de flyers werden verspreid. Dijkgraaf: ‘Daarom zie ik op dit moment geen aanleiding om als minister aanvullende maatregelen te nemen’.

Ventiel

Gemakkelijk is het allemaal volgens de demissionair minister niet. ‘Ik heb grote waardering voor de docenten en bestuurders die het moeilijke gesprek op hun instelling mogelijk maken en ik wil hen ook oproepen om dat te blijven doen. Op deze wijze bieden we studenten een ventiel om hun gevoelens en emoties te kunnen uiten en om hen uit te nodigen om open te staan voor anderen, ook als je het inhoudelijk niet met elkaar eens bent’.

Groningen

Dijkgraaf stelde in juli al dat hij geen protesten kan verbieden. De aanleiding was toen de ‘Israeli Apartheidsweek’ aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) en een optreden van de Palestijnse activist Oman Barghouti op die universiteit. Dijkgraaf: ‘Binnen de grenzen van de wet en met inachtneming van de academische standaarden, binnen een academische omgeving ruimte moet zijn voor controversiële of onwelgevallige opvattingen die op weerstand kunnen stuiten’.

Buitenland

Op westerse universiteiten is anti-Israëlische narratief onder studenten en medewerkers dominant, een narratief dat vaak ontaardt in antisemitisme. Joodse studenten en personeelsleden voelen zich onder druk gezet en vaak onveilig. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de Joodse studenten in Amerika zich onveilig voelt.

Categorie: |

Home » Nieuws » Dijkgraaf wil niet ingrijpen bij antisemitisme in hoger onderwijs