Eerste koosjere whiskey van eigen bodem voor Belgische Joden
Joden in België hebben voor het eerst een koosjere whiskey van eigen bodem. Het gaat om Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg in het Vlaamse dorpje Blaasveld, niet te verwarren met het Belgische bier Gouden Carolus. Rabbijnen gaven deze Belgische whisky een kasjroetstempel, waardoor het officieel een koosjer product is. Whiskyliefhebbers stellen dat het gaat om een toppremium whisky die niet zou onderdoen voor Schotse, Ierse of Amerikaanse whisky. Stokerij De Molenberg is opgezet door Charles Leclef, die behoort tot een brouwersgeslacht dat sinds 1872 brouwerij Het Anker in Mechelen in handen heeft. De brouwerij produceert verschillende bieren, waarvan Gouden Carolus de bekendste is. De naam van de whiskey is daar dus van afgeleid.
“Toen we in 2010 met het vervaardigen van whisky in Blaasveld begonnen, nam ik me voor om dit consequent en volgens de regels van de kunst te doen,” zegt eigenaar Leclef van Stokerij De Molenberg tegen het blad Joods Actueek. “Om te controleren of onze whisky koosjer geproduceerd kon worden, ging het Antwerpse rabbinaat het volledige procedé na, van het brouwen van het beslag over het gisten, het distilleren en het laten rijpen op vaten tot het bottelen zelf. Zij stelden vast dat dit volledig in overeenstemming met de koosjere voorschriften gebeurde.” Eén van de buffertanks werd specifiek aangewezen voor de koosjere whiskyproductie. Reinigingsprocedures, hoe degelijk en grondig ook uitgevoerd, zijn en blijven daarbij ontoereikend, aldus Leclef.
“Onze Gouden Carolus Single Malt Anniversary Editions en Distillery Editions komen niet in aanmerking voor een koosjere productie, omdat er verschillende houtsoorten voor de vatrijping gebruikt werden. Zo rijpte de expressie Fado Vivo onder meer in Tawny Port-casks. Die whisky kan bijgevolg onmogelijk als koosjer gecertifieerd worden, omdat onmogelijk nagegaan kan worden of de portwijn, die in dat vat gerijpt heeft, wel volgens de koosjere voorschriften geoogst en geproduceerd werd,” vertelt Leclef. Rabbijn Moshe Cik verleende het kasjroetstempel aan de stokerij, vertelt de whiskeystoker: “Er bestaan natuurlijk wel meerdere koosjere whisky’s, vooral Schotse en Amerikaanse, maar het kasjroetcertificaat en de vervaardiging van Gouden Carolus Single Malt zijn toch wel uniek te noemen. Omdat het in dit geval om één speciale batch ging, voorlopig althans, werd er ook extra nauwgezet gewerkt gecontroleerd. Bovendien staat het Antwerpse Orthodoxe Rabbinaat er wereldwijd om bekend om de hoogste voorschriften van ons religieus systeem te handhaven.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren