Gemeenten hebben geen zin om extra monumenten voor Sjoa op de richten

monument Winschoten
comité 4 en 5 mei

Gemeenten in Nederland hebben er geen geld en tijd voor over om tijdelijke Holocaust-monumenten op te richten. Dit blijkt nadat het Nationaal Comité 4 en 5 Mei een verzoek had gedaan aan de 257 gemeenten van waaruit Joden in de bange jaren ’40-’45 zijn weggevoerd. Daarvan hebben er slechts 23 positief gereageerd. Alle benaderde gemeenten hadden tot vrijdag de tijd om te reageren. In januari 2020, precies 75 jaar na de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz, zouden ze in Nederlandse steden en dorpen moeten verrijzen, tijdelijk. Dit alles meldt het AD.

In december ontvingen de gemeenten een brief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nationaal Comité. In de brief stond een oproep om tijdelijke monumenten op te richten en om die zelf te bekostigen. Iedere gemeente moet tweeduizend euro betalen voor een gedenkteken. Op de brief zijn dus amper antwoorden gekomen. “Van 23 gemeenten hebben we een aanmelding ontvangen,” meldt een woordvoerder van het Nationaal Comité in de krant. De deadline van vandaag is uitgesteld in de hoop dat meer gemeenten zich alsnog zullen aanmelden. “Wij zien graag dat álle 257 gemeenten met een Holocaustverleden meedoen.”

De gemeente Gouda heeft al aangegeven geen trek te hebben in een tijdelijk monumen, waardoor het doel van álle 257 gemeenten niet wordt gehaald. “In Gouda zijn al veel herinneringen aan de Holocaust,” zegt een gemeentewoordvoerder. Bovendien won de gemeente advies in bij lokale stichtingen. Die waren negatief en noemden het initiatief ‘overtrokken en zonde van het geld’. “Het lijkt wel of er heden aan vermoorde Joden meer aandacht wordt besteed dan aan de nu levende Joden en het antisemitisme dat in ons land en elders weer de kop op steekt,” aldus Ada Prins van Stichting Tsedaka in de lokale media. Tsedaka ziet liever dat het geld wordt uitgegeven aan onderwijs over antisemitisme en het tegengaan van bedreigingen van Joden, aldus het AD.

Desalniettemin zet het Nationaal Comité zijn project door. “Eind februari maken we bekend welke kunstenaar het ontwerp voor de monumenten gaat maken. Vanuit diverse instellingen en organisaties wordt nagedacht over educatieve en informatieve programma’s die het kunstwerk en daarmee de Holocaust-herdenking extra verdieping geven,” aldus de woordvoerder. Verder valt op dat van de 23 gemeenten die ‘ja’ zeggen tegen het plan, er slechts vier in de Randstad liggen, het gebied waar de meeste Nederlanders wonen.

Categorie:

Home » Nieuws » Gemeenten hebben geen zin om extra monumenten voor Sjoa op de richten