Holocaustontkenning wordt wettelijk strafbaar gesteld

wikipedia

Het demissionaire kabinet heeft op vrijdag besloten om het ontkennen van de Holocaust strafbaar te stellen. Deze maatregel is al jaren een wens van georganiseerd Joods Nederland, dat wil dat het leed van de Sjoa nooit vergeten wordt en dat er bewustzijn blijft over waartoe een massamoord als deze kan leiden. In feite was het ontkennen van de Holocaust al strafbaar, alleen stond het nog niet expliciet opgeschreven in de wet. De maximum straf erop zal een jaar gevang blijven. Van alle EU-landen is Nederland hekkensluiter in het wettelijk strafbaar maken an het ontkennen van de Sjoa.

Artikel 1

Discriminatie en racisme zijn al verboden middels Artikel 1 in de grondwet. Met dit verbod worden straks slachtoffers en nabestaanden van genocide en andere oorlogsmisdaden ook specifiek beschermd tegen ‘bijzonder kwetsende uitlatingen die dit soort internationale misdrijven ontkennen en bagatelliseren’, aldus het kabinet, dat de Europese richtlijnen volgt. De EU heeft al bepaald dat LLW beledigende vormen van vergoelijking, ontkenning of bagatellisering van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden verboden moeten zijn.

Rutte bijgedraaid

In zijn eerste regeringsjaren wilde vertrekkend premier Mark Rutte (VVD) er niet aan. In zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad werd hij door een van de aanwezigen geconfronteerd dat hij in 2009 – hij was toen net drie jaar VVD-partijleider – heeft gepleit voor het vergroten van de vrijheid van meningsuiting, waardoor Holocaustontkenning zelfs mogelijk zou zijn geworden. Hij kreeg er destijds veel kritiek op van Joodse organisaties en veel Joodse VVD-kiezers kozen bij de verkiezingen van 2010 voor de PVV van Geert Wilders.

Nieuwspoort

Inmiddels is Rutte dus bijgedraaid. In zijn treffen met de media in perscentrum Nieuwspoort zei hij: “Ik ben heel erg voor een zeer vrije vrijheid van meningsuiting, maar ik heb daar toen onhandige dingen over gezegd. Het is echt veertien jaar geleden, maar toch.” Hij staal welwillend tegenover het verbod op Holocaustontkenning. “Ik kan hier helemaal mee leven. Ik sta hier helemaal achter.” Beoogd VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz stelt dat de les van de Sjoa ‘geen geschiedenisles’ is.

Hekkensluiter

Nederland hobbelt met het wettelijk strafbaar stellen van het ontkennen van de Holocaust achteraan in Europa. Zo werd in Roemenië al in 2015 een verbod ingesteld en zijn ook Duitsland en andere West-Europese landen allang tot deze maatregel overgegaan. Joodse organisaties zoals het Centraal Joods Overleg (CJO) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) pleitten al jaren voor en achter de schermen voor het wettelijk strafbaar stellen van het ontkennen van de Holocaust. Zij juichen het besluit van het demissionaire kabinet Rutte IV toe.

Lees ook:
Holocaustontkenning strafbaar in Roemenië

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft een wet ondertekend, die het ontkennen van de Holocaust strafbaar maakt. “We prijzen president Iohannis voor zijn felle standpunt tegen fascisme, antisemitisme en racisme,” zei voorzitter Ronald Lauder van het World Jewish Congress. “Alleen door Holocaustontkenning en fascisme op het hoogste niveau te bestrijden kan een land de zorgwekkende groei van het Europese antisemitisme tegengaan.”

Categorie:

Home » Nieuws » Holocaustontkenning wordt wettelijk strafbaar gesteld