Honderd soefganiot aangeboden aan bewoners Meester Visserhuis
De bewoners van het Meester L.E. Visserhuis in Den Haag werden maandagmiddag verrast met een bijzonder cadeau. Twee jonge Joodse ondernemers boden samen met de redactie van Jonet.nl honderd soefganiot aan. Dat gebeurde in het kader van Chanoeka, dat komende week op stapel staat. Het Joodse bejaardentehuis en diens bewoners verwelkomden de lekkernijen maar wat graag. De soefganiot, dit zijn een soort Joodse Berlinerbollen met jam, room of chocolade erin, worden gebakken in olie vanwege het laatste olielampje dat tijdens Chanoeka bleef branden.
Het initiatief komt van de Joodse ondernemers Avi de Winter (27) en Chaj Walvisch (28). Zij hebben samen een Joods cateringbedrijf. “Wij vinden dat deze ouderen en het zorgpersoneel in deze zware tijden een overheerlijk extraatje verdienen,” verklaart Walvisch. Beiden hebben het in de coronatijd iets minder druk dan normaal. De Winter runt namelijk een reisbureau (Ski Like a Pro) en Walvisch is Cateraar (C’s Food & More). “Eten verbindt mensen en met dat idee in het achterhoofd besloten we om de handen ineen te slaan en om samen van Chanoeka een nog groter feest te maken.” De heren bezorgen verse ambachtelijke soefganiot aan huis tijdens Chanoeka, kosher style.
De redactie van Jonet.nl wilde graag een handje helpen. “We kregen ook soefaniot aangeboden, bij wijze van een actie van Avi en Chaj,” vertelt hoofdredacteur Kemal Rijken. “Samen hebben we besloten om honderd stuks te brengen naar het Meester Visserhuis in Den Haag. We weten natuurlijk dat de ouderen en het personeel het nogal zwaar hebben gehad in de coronatijd en willen hen zo een hart onder de riem steken. Het is uiteraard ook erg mooi om zoveel mensen blij te kunnen maken.” Zelf geeft Rijken de voorkeur aan latkes, maar deze soefganiot smaken wel heel erg lekker. “Soms zitten soefganiot propvol jam, maar deze van Chaj en Avi zijn juist goed in balans. Ze zijn niet te zoet en de buitenkant is ook aardig knapperig.”
Over Chanoeka
Tijdens Chanoeka herdenken de Joden de strijd met, en overwinning van de Makkabeeën, een familie van hogepriesters en hun aanhangers, op de Griekse Seleuciden-koning en vergriekste Joden, die in de aan God gewijde tempel in Jeruzalem een beeld van Zeus wilden plaatsen en er dus een Grieks heiligdom van wilden maken. Na de gewonnen strijd wilde men de Tempel herinwijden en de grote zevenarmige menora (kandelaar) aansteken. Er was nog slechts één kruikje gewijde olie te vinden, net genoeg voor één dag. Acht dagen, zo lang als nodig was om nieuwe gewijde olie te produceren, kwam er uit dat kruikje voldoende olie om de tempelmenora aan te steken. Men spreekt dan ook van ‘het wonder van Chanoeka’.
Chanoeka wordt gevierd met het aansteken van kaarsen of oliepitten in een chanoekia, een achtarmige kandelaar met een aparte arm voor de sjamasj, de hulpkaars. Met de sjamasj wordt elke avond een kaars of oliepit méér aangestoken, tot op de achtste dag alle kaarsen of oliepitten branden. Ook worden er soefganiot en latkes – aardappelkoekjes gebakken in olie – gegeten. Juda de Makkabeeeër stichtte een zelfstandige staat die tot de Romeinse overwinning bleef bestaan. Na de stichting van de staat Israël in 1948 heeft chanoeka er een niet-religieuze, nationalistische dimensie bij gekregen.
Lees ook:
B’nai B’rith Chanukah Concert 2020 gaat gratis online via Jonet.nl en YouTube
Het jaarlijkse B’nai B’rith Loge Hilleel Chanukah Concert kan dit jaar vanwege corona niet doorgaan in het Koninklijk Concertgebouw en het RAI Theater. In plaats daarvan wordt het concert alsnog opgevoerd in de Uilenburgersjoel. Van daaruit wordt het live en gratis uitgezonden op Jonet.nl en YouTube, zij het natuurlijk zonder publiek.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren