Internationale reacties erkenning Jeruzalem

Verenigde Naties
pixabay

De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Paus hebben grote bezorgdheid uitgesproken over de stap van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Paus Franciscus zei: “Ik kan niet zwijgen.” De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei dat hij ‘zeer bezorgd’ was. Ook de Europese Unie uitte ‘ernstige zorgen’ over het besluit van Trump. Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië noemden het ‘een vergissing’. Tsjechië is het enige EU-land dat zijn goedkeuring uitsprak.

De bezorgdheid van secretaris-generaal Guterres en paus Franciscus had vooral betrekking op de vrees dat de aankondiging nieuwe spanningen zou oproepen in Jeruzalem. Guterres reageerde vrijwel meteen na de toespraak van Trump met een verklaring die neerkomt op een diplomatieke tik op de neus. Hij bekritiseerde ‘elke eenzijdige maatregel die het vooruitzicht op vrede voor de Israëli’s en de Palestijnen in gevaar kan brengen.’

“Jeruzalem is een onderwerp voor besprekingen over de uiteindelijke status, dat moet worden opgelost door directe onderhandelingen tussen de twee partijen op basis van de relevante resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering, waarbij aan de legitieme zorgen van zowel Palestijnse als Israëlische kant tegemoet gekomen moet worden,” aldus Guterres. “Op dit moment van grote onrust wil ik duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de tweestatenoplossing. Er is geen Plan B.”

De paus sprak zijn hoop uit dat ‘iedereen de status quo van de stad zal respecteren, in overeenstemming met de relevante resoluties van de Verenigde Naties.’ De Paus voegde daar aan toe: “Jeruzalem is een unieke stad, die heilig is voor Joden, christenen en moslims, waar de heilige plaatsen voor deze religies geëerd worden en hij heeft een speciale band met vrede.”

Top-diplomaat Federica Mogherini van de Europese Unie sprak haar bezorgdheid uit over ‘de gevolgen die dit kan hebben voor het vooruitzicht op vrede.’ In een verklaring herhaalde zij het standpunt van de EU dat Jeruzalem in de toekomst de hoofdstad van beide staten, Israël én Palestina, moet worden en dat ambassades niet verplaatst mogen worden totdat de definitieve status van de stad is bepaald. Verder riep zij leiders in de regio op tot ‘kalmte en terughoudendheid om escalatie te voorkomen’.

Binnen een paar uur na de toespraak van Trump verzochten acht leden van de Veiligheidsraad – die vijftien leden telt – om voor het einde van de week een spoedvergadering te beleggen. Dat gebeurt waarschijnlijk vandaag.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei dat deze verandering in het beleid van de VS ‘het vredesproces de nek omdraait’.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Geng Shuang sprak steun uit voor een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en riep alle partijen op om voorzichtig te zijn: “Waar wij bezorgd over zijn, is een mogelijke uitbarsting van spanningen in de regio. De status van Jeruzalem is een complex en gevoelig onderwerp.”

Leiders in de regio hadden al van tevoren gewaarschuwd tegen deze stap. Een verklaring vanuit het koninklijk paleis van koning Abdullah II van Jordanië – de beheerder van de Al Aksa moskee in Jeruzalem – benadrukte dat de stad essentieel is ‘voor het bereiken van vrede en stabiliteit in de regio en in de wereld’. De Turkse president Erdogan heeft voor volgende week in Istanboel een topontmoeting bijeengeroepen van de belangrijkste pan-islamitische organisatie om het Amerikaanse besluit te bespreken.

Iran veroordeelde de stap. Leider Ayatollah Ali Khameini zei op woensdag tijdens een conferentie in Teheran dat dit de ‘incompetentie en het falen’ van de Amerikaanse regering aantoonde.

Categorie:

Home » Nieuws » Internationale reacties erkenning Jeruzalem