Interreligieuze organisaties in Nederland en België maken zich zorgen na aanslag Wenen

YouTube

Interreligieuze overlegorganen in het Nederlands taalgebied hebben hun zorgen geuit na de aanslag bij de synagoge van Wenen, maandag. Zowel het Overlegorgaan Joden, christenen en moslims (OJCM) in Nederland als het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België (OCJB) uiten zich over de toestand in Oostenrijk en de impact op de rest van Europa. De Belgen zijn vooral bezorgd over de situatie en de Nederlanders spreken hun condoleance aan de Oostenrijkers uit. Ook is er verbijstering en onbegrip.

Geen condoleancebezoek
In een brief aan de Oostenrijkse ambassade in Den Haag betuigen de deelnemers aan het OJCM hun medeleven. ‘Wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat onze jongeren leren omgaan met maatschappelijke diversiteit en dat zij leren functioneren in een samenleving waar vrijheid, gelijkwaardigheid en de rechtstaat leidende principes zijn. En dat wij hen weerbaar maken tegen extremistische geluiden’, aldus het OJCM in de brief, die daarin een condoleance overbrengt. Vanwege covid is een condoleancebezoek niet mogelijk.

Schouder aan schouder
‘Aansluitend bij de woorden van bondskanselier Angela Merkel zeggen ook wij: Laten wij schouder aan schouder staan tegen een hardnekkige, gemeenschappelijke vijand die zich uit met terreurdaden. Als broeders en zusters en als naasten’. De strijd tegen terreur is een gemeenschappelijke strijd, vinden de briefschrijvers. ‘Extremistische groepen en personen, al dan niet religieus gemotiveerd, die de grondbeginselen van vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en de rechtstaat niet accepteren en zich inspannen om de samenleving te ontwrichten, moeten met kracht bestreden worden’.

Samen bidden
Het Belgische OCJB uit vooral zijn zorgen over de toestand in Oostenrijk. ‘Wij bidden voor en denken aan de naasten van de slachtoffers. Wij gedenken hen voor wie het verleden door deze aanslagen weer actueel wordt; een verleden dat door de mensheid nog niet verwerkt werd, en dat tot op vandaag blijft doortrillen. Wij denken aan diegenen wiens religieuze plaatsen door aanslagen gebrandmerkt worden’, schrijft OJCB-voorzitter Harry Sinnaghel. ‘Wij bidden niet alleen voor onze christelijke, Joodse en seculiere zusters en broeders, maar ook voor onze moslimmedemensen waarvan de overgrote meerderheid in Europa tegen deze aanslagen is, maar die ongewild als medestanders van dit islamterrorisme worden meegesleurd’.

Onderwijs
‘Radicalisme is een gif in onze maatschappij waarbij een heel kleine minderheid zonder enig respect voor mensenlevens, religieuze en seculiere waarden en tradities chaos wil creëren of een levensbeschouwelijk ideaal wil opleggen’, aldus Sinnaghel. ‘Aan de ene kant moet radicalisme op alle mogelijke manieren onderzocht en bestreden worden, maar langs de andere kant moet respect voor de ander in zijn of haar totaal anders-zijn verder (of weer) aangeleerd en onderlijnd worden. Het onderwijs en de levensbeschouwelijke instellingen spelen bij dit laatste een cruciale rol’.

Sinnaghel zegt tot slot: ‘Wij blijven vertwijfeld achter. Wat gaat er de volgende weken gebeuren? Welk land en welke stad is de volgende op de lijst? Laten wij bidden om kracht om met deze twijfels om te gaan, en om hoop op een warmere samenleving’.

Lees ook:
Beveiliging NIHS-instellingen in Amsterdam opgeschroefd
Joodse instellingen in Amsterdam met een orthodoxe signatuur of uitstraling krijgen extra beveiliging vanwege de aanslag in Wenen, eerder deze week. Dat heeft de driehoek van gemeente, politie en Justitie besloten na advies van Bij Leven en Welzijn, de beveiligingsorganisatie van Joods Nederland. 



Categorie: |

Home » Nieuws » Interreligieuze organisaties in Nederland en België maken zich zorgen na aanslag Wenen