‘Israeli Apartheid week’ op universiteit Brussel afgeblazen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Lucas Catherine, de hoofdspreker op de openingsavond, weigerde te komen nadat de universiteit wijzigingen aan de inhoud van het programma had gevraagd. Zowel de Israëlische ambassadeur als de Belgische Liga tegen Antisemitisme hadden daarop aangedrongen bij VUB-rector Paul De Knop.

Het was vooral het skype-gesprek met de Palestijnse activiste Khalila Jarrar dat de ambassadeur en de Liga dwars zat. Zij behoort tot het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Deze club is door de Verenigde Staten en de Europese Unie toegevoegd aan de lijst van terroristische organisaties. Volgens Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme is het onverantwoord om in het huidige klimaat van antisemitisme en terroristische dreiging een platform te geven aan iemand die deel uitmaakt van een terroristische organisatie.

Medeorganisator Olivier Goessens van Comac, de jongerenafdeling van de Vlaamse Partij van de Arbeid [de zusterpartij van de Nederlandse Socialistische Partij, red.], is het oneens met Rubinfeld. “Jarrar is verkozen volksvertegenwoordiger en Palestijns afgevaardigde voor de Raad van Europa. En er zijn 32 Europarlementariërs die ervoor pleiten het PFLP van de lijst met terroristische organisaties te halen”, reageert Goessens. “Het is problematisch als de Israëlische ambassade zich gaat moeien met de inhoud van de debatten aan de Vrije Universiteit Brussel”. De universiteit vroeg de studenten om een meer open debat, waarin meer verschillende visies zouden worden opgenomen, maar dit was voor Goessens en de andere organisatoren onacceptabel.

De ‘Israëli Apartheid Week’ is een initiatief dat in verschillende landen, inclusief Israël, in dezelfde week wordt georganiseerd. De organisatoren willen aandacht vestigen op wat ze de ‘Israëlische apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen’ noemen. Ook roepen ze op tot ‘Boycott, Divestment and Sanctions’ tegen het land. Goessens is ontevreden over de houding van het universiteitsbestuur tegenover zijn event: “Ons programma was al langer bekend, maar het was pas na het contact van de rector met de ambassade dat hij eisen begon te stellen”.

In Nederland organiseert de club Stop de Bezetting events in de Israeli Apartheid Week. In januari was er een soortgelijke controverse over een anti-Israelische bijeenkomst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit event werd verboden door het universiteitsbestuur, waarop de organisatoren uitweken naar een plek in Amsterdam-Slotervaart. Ruben Vis van het NIK ging er naartoe en schreef er een gastcolumn over.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Israeli Apartheid week’ op universiteit Brussel afgeblazen