‘Israëlisch ziekenhuis komt met werkend medicijn tegen corona’

Ramat Gan (wiki)

Een ziekenhuis in Israël meldt een nieuw medicijn tegen corona te hebben gevonden. Volgens het Ichilov-ziekenhuis in Ramat Gan zijn de eerste resultaten verbluffend. Van de dertig patiënten in het hospitaal met hevige corona, mochten er 29 binnen drie tot vijf dagen na toedienen van het middel naar huis. De laatste patiënt herstelde eveneens, maar deed er ietsje langer over, zo meldt De Telegraaf. Het medicijn heet EXO-CD24. Ook een medisch centrum in Jeruzalem is een medicijn op het spoor.

Aanvankelijk werd het middel ontwikkeld om kanker mee te bestrijden, maar nu ziet het er naar uit dat het ook helpt tegen corona, zij het vooral bij patiënten die nog niet in kritieke toestand zijn. Vanwege de indrukwekkende eerste resultaten heeft het Ichilov-ziekenhuis aan het Israëlische ministerie van Volksgezondheid gevraagd of het de proef mag verlengen. De kans is waarschijnlijk groot dat het ministerie groen licht geeft, omdat de wereld naarstig op zoek is naar zo’n medicijn.

Daarnaast stelt een ander ziekenhuis, in Jeruzalem, dat het een werkzaam middel aan het ontwikkelen is. Dit medicijn heet Allocetra en blijkt ook al erg effectief. Van de 21 coronazieken in kritieke toestand die het middel kregen, herstelden er negentien in zes dagen tijd. Net als EXO CD24 is Allocetra eigenlijk ontwikkeld voor een ander doel. Dit middel werd ontwikkeld voor de behandeling van een overactief immuunsysteem. Beide medicijnen zijn ‘bij de muizen voorbij’, wat betekent dat eerst meer en grootschalig onderzoek nodig is alvorens er echt kan worden gesproken over een doorbraak.

Israël is momenteel met de snelste vaccinatieoperatie ter wereld bezig. In een kleine twee maanden is zeker een derde van de bevolking ingeënt tegen corona. In de komende week worden de strenge anti-corona-maatregelen al versoepeld, want burgers mogen dan weer verder dan een straal van één kilometer van hun huis komen. Verder wordt nog nagedacht over het deels openen van scholen en kinderdagverblijven. Niet essentiële winkels blijven vooralsnog dicht.

Ondertussen mag iedereen in Israël van zestien jaar en ouder al een prikje halen. Wel blijkt dat veel jongeren niet staan te springen om gevaccineerd te worden. Hetzelfde geldt voor andere groepen zoals jong-volwassenen. Er gaan veel indianenverhalen over het vaccins van Pfizer te ronde en ook is er twijfel over de effectiviteit ervan bij mutaties van het virus. In regeringskringen wordt gedebatteerd over het verplichten van het inenten, maar dat ligt juridisch gezien lastig vanwege burgerlijke rechten en vrijheden.

Desalniettemin blijkt het vaccin erg goed te werken. Een Israëlische zorgverzekeraar presenteerde afgelopen week gunstige cijfers. Van de 416.900 burgers die via hen bijna volledig beschermd zouden moeten zijn, een week na de tweede prik, zijn er slechts 254 besmet geraakt met het coronavirus, aldus De Telegraaf. Deze kleine groep had bovendien slechts lichte symptomen.

Lees ook:
Waarom Israël wereldwijde koploper vaccineren is

In Israël wordt sinds half december 2020 dag en nacht, non-stop, gevaccineerd tegen corona. Intussen is dertig procent van de negen miljoen inwoners ingeënt. Maar hoe kan het dat zo’n klein landje in het Midden-Oosten zo snel kan vaccineren? vragen velen in Europa zich af. 

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Israëlisch ziekenhuis komt met werkend medicijn tegen corona’