J.K. Rowling en Emma Watson onder vuur om ‘antisemitisme’ en kritiek op Israël

I. Middleton-Duff Flickr

Auteur J.K. Rowling is door komediant en presentator Jon Steward onder vuur genomen door de wijze waarop zij Goblins in haar verhaal heeft afgeschilderd. Die hebben stereotype Joodse kenmerken, aldus de Amerikaan in zijn radioprogramma. De Goblins werken in een bank en hebben brillen op, een lange neus en grote oren. De aanleiding voor de kritiek van Steward is de Harry Potter reünie, die deze week plaatsvond en werd uitgezonden. In het kader daarvan heeft de Israëlische ambassadeur bij de VN ook kritiek op actrice Emma Watson, die zich op Instagram solidair toonde met de Palestijnen.

Stewart vindt de kobolden lijken op de karikaturen uit het antisemitische boek ‘De protocollen van de wijzen van Zion’. “Als ik met mensen praat, vraag ik ze soms of ze wel eens een Harry Potter-film gezien hebben. Ik vraag dan voornamelijk naar de scène in de Gringotts Bank. Weet je namelijk wie de mensen zijn die de bank beheren? Joden! Het is vaker voorgekomen, dat ik iemand een karikatuur toon en dan als antwoord krijg: Oh kijk, dat komt uit Harry Potter!” aldus Steward. “Dan zeg ik weer: Nee, dat is een karikatuur uit een antisemitisch boek.” J.K. Rowling had alles kunnen bedenken. “Het is een tovenaarswereld, waar mensen op draken kunnen rijden. Je kan er een uil als huisdier hebben. Maar wie moet de bank runnen? De Joden.”

Rowling, die in het Britse publieke debat te boek staat als pro-Joods en pro-Israëlisch, wordt door Britse Joden en vertegenwoordigers van de Joods Groot-Brittannië te vuur en te zwaard verdedigd. Directeur Dave Rich van de Joodse organisatie Community Security Trust, tweette: ‘Soms een kobold gewoon een kobold’. Hij gelooft niet gelooft dat Rowling ‘een antisemiet is of verantwoordelijk is voor het maken van antisemitische karikaturen’. Tegen de Hollywood reporter zegt hij: “Er is niets in haar dossier dat erop wijst dat ze antisemitische opvattingen heeft: integendeel, aangezien ze zich consequent en herhaaldelijk heeft uitgesproken ter ondersteuning van de Joodse gemeenschap en tegen antisemitisme.”

Ook actrice Emma Watson – zij speelde de films rol van Hermelien Griffel – krijgt kritiek, maar dan uit een andere hoek en over een ander onderwerp. Op haar Instagram-accountg verklaarde zij zich solidair met het Palestijnse volk. ‘Er is meer nodig dan magie om de conflict’, aldus Watson. Op Twitter kreeg ze er daarna van langs van Israël VN-ambaddadeur Gilad Erdan. ‘Fictie werkt misschien in Harry Potter, maar het werkt niet in werkelijkheid. Als dat zo was, zou de magie die in de tovenaarswereld wordt gebruikt, het kwaad van Hamas (die vrouwen onderdrukt en de vernietiging van Israël nastreeft) en de [Palestijnse Autoriteit] (die terreur ondersteunt) kunnen elimineren. Ik zou daar voorstander van zijn!’

Het was in december twintig jaar geleden dat de eerste Harry Potter-film (‘de steen der wijzen’) uitkwam in een achtdelige reeks die gedurende de jaren 2000 in de zalen te zien waren. De verfilmingen van de kinderboeken van J.K. Rowling waren een groot succes en ook na de reeks kwamen er nieuwe films uit, waaronder de spin off ‘Fantastic beasts and where to find them’. In Engeland en Amerika zijn Harry Potter-themaparken geopend en er is een netwerk van fans ontstaan. Binnenkort komt er weer een nieuwe film uit.

Lees ook:
Harry Potter nu ook te lezen in het Jiddisj

De avonturen van Harry Potter zijn sinds vorige week ook te lezen in het Jiddisj. Het eerste boek in de serie, Harry Potter en de steen der wijzen, is afgelopen week ik die taal uitgekomen. Eerder was het werk al in circa tachtig talen omgezet. In het Jiddisj luidt de titel: Harry Potter un der filosofisher shteyn. Het boek is vertaald en uitgegeven dankzij de inzet van een Indiaas-orthodox-Joodse vertaler en een uitgeverij in Zweden. Het vertalen van het boek bleek geen eenvoudige klus, onder meer omdat niet alle Engels woorden en namen aansloten op het Jiddisj.

Categorie: |

Home » Nieuws » J.K. Rowling en Emma Watson onder vuur om ‘antisemitisme’ en kritiek op Israël