Jenny Stern (94), de laatste Sjoa-overlevende van Assen, is niet meer

RTV Drenthe

Jenny Stern is op 94-jarige leeftijd overleden. De Joodse inwoner van Assen was de laatste Sjoa-overlevende in haar woonplaats. In de Drentse hoofdstad wordt getreurd. Precies gezegd was Stern de laatste overlevende van de Joodse gemeenschap van Assen die in doorgangskamp Westerbork leefde. Door een ontsnapping uit het kamp en een tijd van onderduik wist de jonge Stern de Sjoa te overleven. Later vertelde ze in de streek over haar verhalen. Ze is dinsdag in het bijzijn van haar familie gecremeerd, meldt RTV Drenthe.

Kledingzaak
Stern was de het kind van Aaron Stern, een ondernemer met een kledingzaak in Assen, waar onder meer burgemeesters, dokters en notarissen kwamen. In 1940 vluchtte het meisje naar de toen nog veilige stad Breda. Niettemin werd ze opgepakt en in 1942 keerde ze terug naar Drenthe, maar dan naar doorgangskamp Westerbork. Later dat jaar werd de winkel van haar vader overgenomen door pro-Duitse Assenaren en kwam haar vader in het ziekenhuis terecht. Hij wilde graag onderduiken, maar het mankeerde hem aan een goed adres. Niet veel later belandde ook haar moeder in het ziekenhuis.

Korte hereniging
Op 2 oktober 1942 werden alle Joden van Assen uit hun huizen gehaald en naar het nabij gelegen Westerbork afgevoerd. In totaal gaat om 294 Joodse Assenaren. In eerste instantie mocht het echtpaar in het ziekenhuis blijven, maar vier dagen later moesten ze alsnog naar het doorvoerkamp gaan. Daar volgde een hereniging met hun dochter Jenny, die al een poosje in het kamp leefde en meerdere familieleden door het kamp had zien gaan. Ook zusje Leny (7) was in Westerbork aanwezig. Nog geen vier dagen later moesten de ouders samen met Leny op transport naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werden ze na een reis van drie dagen vermoord.

In de onderduik gebleven
Het lukte Jenny om samen met haar oudere zus uit Westerbork te ontsnappen. Ze kwam in de onderduik terecht en wist door verblijf in acht onderduikadressen de oorlog te overleven. Haar zus verhuisde naar Groningen en kon ook overleven. Na de bevrijding en eenmal volwassen trad Jenny Stern in het huwelijk met een man met een niet-Joods klinkende naam, omdat ze niet voor haar Joodse achtergrond durfde uit te komen. Er werden twee kinderen geboren. Zoon Niek van der Oord schreef in 2000 een boek over het leven van zijn moeder. Dochter Winnie maakte aliya en leeft nog steeds in Israël. Mentaal bleef Jenny Stern in de onderduik zitten. Ze werd 94 jaar oud.

Categorie: |

Home » Nieuws » Jenny Stern (94), de laatste Sjoa-overlevende van Assen, is niet meer