Jom Ha Voetbal voor 35ste keer een succes

K. Rijken

Jom Ha Voetbal – de dag van het voetbal – zit er weer op. Op zondag waren honderden voetballers en toeschouwers opnieuw getuige van een uniek voetbaltoernooi met een Joods sausje. In sportpark Escapade kwamen circa zeventig teams uit onder andere Nederland, België en Frankrijk bijeen om het op de velden tegen elkaar op te nemen. In totaal werden er 160 wedstrijden gespeeld. Bij de heren won het team Brussel Tigers en bij de dames ging de eindzege naar het team Road to Berlin. De andere uitslagen zijn te vinden via deze link. Het matige weer deed de pret niet drukken.

Verliezende coach
Stand up-comedian en Jonet-columnist Marc de Hond was een van de vele aanwezigen op Jom Ha Voetbal. De Hond traint al meer dan twaalf jaar een eigen team: Maccabi Schieten. “Tot aan het moment dat ik mijn dwarslaesie kreeg, voetbalde ik op Jom Ha Voetbal ook voor Maccabi Schieten. Ik heb dat zo’n tien jaar gedaan. Daarna ben ik de coach van het team geworden”, vertelt De Hond. Het team van de Maccabi schietclub kende dit jaar pieken en dalen. “Dit jaar is het qua resultaten vrij dramatisch verlopen. We waren niet super slecht, maar we zaten in een poule van teams die toch best wel goed waren. Bij ons liep het niet goed, waardoor we drie keer met verlies van het veld zijn gegaan”.

Coach Marc de Hond (beeld: K. Rijken)

Verkeerd been uit bed
De Hond vind zichzelf verantwoordelijk. “Het team moet zelf bepalen of ik ze volgend jaar weer als coach mag leiden”, aldus de trainer. Maccabi Schieten verloor met 1-0, 2-0 en 1-0. “Gelukkig hebben we net nog met 4-0 gewonnen. Dat hoort bij Jom Ha Voetbal. Je weet ‘s ochtends vroeg niet of je later op de dag voor de eerste of voor de laatste plaats gaat spelen”. Wat maakt Jom Ha Voetbal zo onvoorspelbaar? De Hond: “Bij ons heeft dat met de samenstelling van het team te maken. Voor ons is het ieder jaar weer een groot mysterie over wie er allemaal komen opdagen. Het hangt er ook van af of er niemand met het verkeerde been uit bed is gestapt. En wij halen goede spelers naar ons toe die op Jom Ha Voetbal uitblinken. Het jaar daarop zien wie die spelers nog wel eens terug in andere teams, waardoor wij een beetje achter blijven”.

Pekel legt tefillin
Jom Ha Voetbal staat niet alleen bekend om haar sportieve prestaties, maar ook om het sociale aspekt. Sinds jaar en dag – het toernooi bestaat inmiddels al 35 jaar – komt de harde kern van Joods Nederland op deze dag bijeen om spelers aan te moedigen en met elkaar te socializen. Mede-organisator Phillipe Rubens: “Het mooie aan Jom ha Voetbal is dat we onze meningsverschillen voor een dag opzij kunnen zetten. Op deze dag maakt het niet uit wie of wat je bent, of je orthodox of liberaal bent, links of rechts. Op en rond het voetbalveld zijn we allemaal een”. Op de promenade tussen de velden is de Joodse uitmarkt te vinden, met informatiekraampjes en kosjere hapjes.

Dennis Pekel legt tefillin (foto: K. Rijken)

Dennis Pekel is een actief lid van de Joodse gemeenschap. Hij is liefhebber van voetbal en komt vandaag om het Team Tof aan te moedigen. “Daar speelt mijn zoontje in”, aldus Pekel, die naar de stand van rabbijn I. Vorst loopt. Ieder jaar staat de rabbijn er klaar met de tefillin, Joodse leren riemen en doosjes voor het ochtendgebed. Met de riemen om zijn arm het het doosje op zijn voorhoofd bidt Pekel tot God. Na afloopt vertelt hij waarom. “Ik heb het opperwezen gevraagd of hij het team van mijn zoontje een handje kan helpen. Nu maar zien wat Hij doet”, aldus Pekel. Het gebed was niet voor niets, want Team Tof won het toernooi in haar categorie.

Vrouwen anders behandelen
Ook de vrouwen voetballen op Jom Ha Voetbal. In vergelijking tot het mannentoernooi is het toernooi voor de vrouwen erg klein. Slechts vier senioren vrouwenteams doen er aan mee. Een van de deelneemsters is journaliste en Jonet-columniste Naomi Italiaander. “We hebben goed gespeeld, maar het kan nog wel wat beter. Dat komt omdat wij een gelegenheidsteam zijn dat nog beter op elkaar ingespeeld moet raken”, aldus Italiaander. Het team met de naam Road to Berlin doet mee als Oranje-voetbalelftal aan de Europese Maccabiade in Berlijn, dat in juli en augustus wordt gehouden. “Maar het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid”.

Volgens Italiaander mag er wel wat veranderen aan de opzet. “Het is een superleuk toernooi, maar voor de vrouwen zijn de helften een beetje kort. Wij spelen wedstrijden van maximaal vijftien minuten terwijl de mannen twee keer twintig minuten spelen”, aldus de journaliste. Vrouwen zouden volgens Italiaander ook langer mogen spelen. “Waarom mogen wij bijvoorbeeld niet twee helften spelen? Misschien is dat een verbeterpunt voor volgend jaar”. Voor Italiaander is het nu tijd voor nog meer voetbal. “Ik speel al sinds mijn jeugd voetbal en heb er weer helemaal zin in. Met mijn teamgenoten ga ik me goed voorbereiden op de Europese Maccabiade in Berlijn. We gaan natuurlijk voor de overwinning!” [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Jom Ha Voetbal voor 35ste keer een succes