Joods monument in Zeist telt 51 nieuwe namen

Joods Monument Zeist
Joods Monument (Beeld: Gemeente Zeist)

Het Joods monument in Zeist staat weer op zijn oude plek in het Walkartpark. In maart dit jaar werd het tijdelijk weggehaald om de 51 nieuwe namen van slachtoffers van de Holocaust toe te voegen. Voor deze aanpassing herinnerde het monument aan de 102 Joodse vermoorde inwoners van Zeist.

Gerrit van der Vorst heeft met zijn vrouw Heleen bij ‘t Vuur onderzoek gedaan naar mensen die in Zeist waren ondergedoken. Daaruit bleek dat de namenlijst op het gedenkteken niet volledig was. Samen met Martin Slootweg van de stichting Comité 4 en 5 mei Zeist diende hij een verzoek in bij de gemeente om dit te herstellen. Dat meldt RTV Utrecht.

450 Joodse onderduikers
Slootweg noemt als voorbeeld een jonge Joodse vrouw die werd gearresteerd toen ze zwanger was. De baby werd enige tijd later geboren. “Het kind heeft niet in Zeist gewoond, maar hoort wel op het monument thuis”, vindt hij. Slootweg was niet bekend met de 51 namen van de slachtoffers en hun omstandigheden. “Dankzij het onderzoek van Van der Vorst en Bij ‘t Vuur is de omvang van de Joodse onderduikers in Zeist duidelijk geworden”, zegt hij. Daaruit blijkt dat in Zeist 450 Joodse inwoners zaten ondergedoken. De namen op het monument zijn van de mensen die de oorlog niet hebben overleefd.

De gemeente Zeist ging direct akkoord met het verzoek om de gedenksteen aan te passen. In maart van dit jaar werd de gedenkplaat weggehaald. Alle namen zijn eerst verwijderd. Daarna zijn die opnieuw in de steen gegraveerd samen met de namen van de 51 ontbrekende slachtoffers. Door deze aanpak is niet te zien welke namen pas later zijn toegevoegd. De graveurs hebben ook de leeftijd toegevoegd van de slachtoffers.

Nu het monument weer op zijn vertrouwde plek staat, zal ook de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei hier plaatsvinden.

Lees ook:
Een jaar na opening namenwand: ‘het monument heeft haar plek gevonden’

Het Nationaal Holocaust Namenmonument heeft in de twaalf maanden dat het bestaat ‘haar plek gevonden’. Dat schrijft het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) in een bericht. De belangstelling voor het gedenkteken met de meer dan 103.000 namen van Joden, Sinti en Roma die in de Sjoa zijn vermoord, is alom en blijvend. Het NAC schrijft over de impact van het monument, dat jong en oud naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam trekt, en over de successen zoals het winnen van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. Exacte cijfers en bezoekersaantallen worden echter niet genoemd.

Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument in Zeist telt 51 nieuwe namen