CDA overstag: geen geld meer naar BDS clubs

CDA anti BDS motie
NOS (dv)

De Tweede Kamer heeft in meerderheid voor een motie gestemd, die het kabinet vraagt om organisaties die sancties tegen Israël propageren niet langer te financieren. Een motie van die strekking van de leden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Voordewind (CU) werd met een krappe meerderheid van 78 zetels aangenomen.

Verrassend was dat na een kleine aanpassing, ook het CDA voor de motie stemde. Dinsdag stemde de grootste christelijke partij nog tegen andere moties van eenzelfde strekking, hetgeen de partij op veel kritiek kwam te staan. De SP probeerde tevergeefs uit alle macht stemming over de motie uit te stellen en stemde uiteindelijk tegen de motie, net als PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de combinatie Kuzu/Öztürk.

Diverse organisaties die op basis van hun doelstellingen of door hun activiteiten een boycot van of sancties tegen Israël bevorderen, worden momenteel direct of indirect door het kabinet gefinancierd. Zo geven de Nederlandse regering, maar ook de Deense, Zweedse en Zwitserse overheid  een bijdrage aan het Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, dat een voortrekkersrol speelt in het aanzetten tot boycots.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken ontraadde eerder deze week de motie, omdat het kabinet geen lijst bijhoudt van organisaties die sancties tegen Israël willen, aangezien dit onder de vrijheid van meningsuiting valt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij: “De beweging die oproept tot Boycott, Divestment and Sanctions wordt door een groot aantal NGO’s ondersteund. Het feit dat zij dat doen is voor het kabinet geen afwijzingscriterium voor financiering, aangezien uitlatingen of bijeenkomsten van de beweging worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering, zoals onder meer vervat in de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

De motie werd vorige week al ingediend. Daarna stelden de woordvoerders van SGP, CU en VVD schriftelijke vragen, en in antwoord daarop kwam Koenders met zijn brief. De minister van Buitenlandse Zaken moet nu gaan nadenken hoe hij op de wens van de Kamer zal reageren.

De letterlijke tekst van de motie luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat het kabinet heeft verklaard tegen een boycot van of sancties tegen de staat Israël te zijn; 

constaterende dat Nederland, Denemarken, Zweden en Zwitserland, bijvoorbeeld via de bijdrage aan het Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, organisaties financieren die openlijk een voortrekkersrol spelen in de “Boycott, Divestment and Sanctions”-beweging; 

overwegende dat directe of indirecte financiering van dergelijke organisaties niet alleen onwenselijk is, maar ook in strijd is met de kabinetspositie ten aanzien van een boycot van of sancties tegen Israël; 

verzoekt de regering zo snel mogelijk de directe of indirecte financiering van organisaties, die op basis van hun doelstellingen of middels hun activiteiten een boycot van of sancties tegen Israël nastreven of bevorderen, te beëindigen, in het bijzonder van die organisaties die daarin een voortrekkersrol spelen, 

en gaat over tot de orde van de dag. 

Van der Staaij 
Ten Broeke 
Voordewind

Lees hier de brief van Minister Koenders in antwoord op vragen van de Kamerleden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Voordewind (CU).

Categorie:

Home » Nieuws » CDA overstag: geen geld meer naar BDS clubs