Voorstel in kaart brengen BDS-beweging verworpen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een motie in de Tweede Kamer over het in kaart brengen van de BDS-beweging in Nederland heeft het niet gered. Het voorstel werd dinsdag ingediend door SGP-voorman Kees van der Staaij en ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. Zij vinden de opkomst van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) zorgelijk, omdat deze het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen in gevaar zou brengen en antisemitisme in ons land in de hand werkt. Een andere motie, over het korten van de financiering aan de Palestijnse Autoriteit wegens het betalen van salarissen aan terroristen, haalde het wel.

BDS en antisemitisme
De motie over het in kaart laten brengen van BDS kreeg alleen steun van de VVD en PVV. Van te voren was hij ontraden door minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken. Zijn eigen PvdA ging daar in mee, evenals de linkse oppositiepartijen en de middenpartijen CDA en D66. De kleine christelijke partijen dienden hun voorstel in vanwege de opkomst van BDS in de Nederlandse samenleving. Onlangs nog werden pro-Palestijnse activisten van de stichting DocP in supermarkten betrapt toen zij, verkleed als ‘inspecteurs’, zochten naar producten uit Israël. Minister Koenders zag er geen kwaad in. DocP wordt door de staat erkend als ‘goed doel’ en heeft een ANBI-status, waardoor donaties fiscaal aftrekbaar zijn.

Volgens de SGP en ChristenUnie werken clubs als DocP het groeiende antisemitisme in de Nederlandse samenleving in de hand. Uit de motie: ‘Overwegende dat rechtbanken in Frankrijk en Spanje activiteiten van dergelijke bewegingen tegen de achtergrond van oplevend antisemitisme hebben verboden, bijvoorbeeld als zijnde discriminerend op grond van nationaliteit’. Ook in andere landen roept de BDS-beweging op tot een boycot van Israël, die zij ziet als een ‘apartheidsstaat’. Zo kreeg BDS lokale Spaanse overheden mee en zijn diverse studentenorganisaties in Groot-Brittannië al om. In beide landen werpen de rechter en overheid zich echter tegen BDS op.

Wel aangenomen motie
Een ander voorstel van de kleine christelijke partijen haalde het wel. Deze zorgt ervoor dat de Palestijnse Autoriteit (PA) financieel gekort wordt om salarisbetalingen aan terroristen. In een onlangs verschenen bericht zei de Palestijnse president Mahmoed Abbas zelf dat deze betalingen – maandelijks 2.500 dollaar – nog steeds worden uitgevoerd. Nederland en de Europese Unie maken jaarlijks vier miljoen euro aan de PA over, waaruit deze salarissen aan veroordeelde terroristen worden betaalt. De Kamer draagt het kabinet nu op om de andere lidstaten wakker te schudden zodat deze financiering stopt.

Kamerlid Voordewind is tevreden met de aangenomen motie. “Eerder is afgesproken dat de PA, waarvan de inkomsten grotendeels uit donaties van EU-lidstaten bestaat, zou stoppen met de betalingen aan gevangen gezette terroristen. Nu keert de de PA het geld echter uit aan de PLO, die de salarissen alsnog betaalt. Daarmee leidt Abbas de EU en Nederland om de tuin en worden terroristen alsnog met Europees geld beloond voor het maken van onschuldige slachtoffers,” zo legt de christen uit. “De ChristenUnie stelt deze betalingen al heel lang, keer op keer, aan aan de kaak. Nu is er voor het eerst een Kamermeerderheid die ook een daad wil stellen tegen de financiering van terreur door de Palestijnse Autoriteit.”

Categorie:

Home » Nieuws » Voorstel in kaart brengen BDS-beweging verworpen