Kamervragen over stemgedrag Nederland in VN-mensenrechtenraad inzake Israël

tweede kamer
wiki

Nadat Nederland vorige week opnieuw in de VN-mensenrechtenraad tegen Israël stemde, heeft de ChristenUnie-fractie schriftelijke vragen gesteld aan demissionair minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse delegatie stemde voor drie resoluties tegen Israël en dat had niet gemogen, want een Kamermeerderheid heeft dat eerder verboden. Alle EU-landen behalve Hongarije stemden voor de VN-motie. De verontwaardiging in Joods Nederland is wederom groot. Onder meer het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) maakt zich kwaad.

Tijdens de 46ste sessie van de VN-mensenrechtenraad, vorige week, werden vier resoluties tegen Israël aangenomen. Nederland stemde drie keer voor. Het ging om een veroordeling van de Israëlische bezetting van de Golan Hoogvlakte, een pleidooi voor het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk en een veroordeling van nederzettingen op onder meer de West Bank. Bahrein, dat vorig jaar een akkoord sloot met Israël, onthield zich bij een resolutie van stemming. Het was niet de eerste keer dat Nederland voor anti-Israëlische VN-resoluties stemde, aldus critici.

De ChristenUnie is in de pen geklommen en stelt schriftelijke vragen aan demissionair minister Blok van Buitenlandse Zaken. Een paar jaar geleden werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die het kabinet oproept niet langer met dergelijke resoluties mee te stemmen. Een motie moet worden uitgevoerd, maar dat gebeurt volgens de ChristenUnie niet. Vertrekkend Kamerlid Joel Voordewind wil weten waarom Nederland dit keer voor de drie resoluties heeft gestemd en hoe dit stemgedrag zich tot de Nederlandse doelstelling verhoudt ‘om een einde te maken aan dit exclusief tegen Israël gerichte agendapunt’.

Verder vraagt Voordewind aan Blok: ‘Bent u het met mij eens dat het stemmen voor resoluties onder dit agendapunt bijdraagt aan de legitimatie van eenzijdig tegen Israël gerichte agendapunt? Zo nee, waarom niet?’ Nog een vraag: ‘Bent u bereid om voortaan standaard tegen iedere resolutie onder dit agendapunt te stemmen dan wel van stemming te onthouden om daarmee het Nederlandse standpunt dat dit agendapunt moet verdwijnen kracht bij te zetten? Zo nee, waarom niet?’ De ChristenUnie was in eerste instantie tegen de toetreding van Nederland tot de mensenrechtenraad, maar de andere coalitiepartijen wilden dit zodat Nederland een verschil zou kunnen maken.

Binnen Joods Nederland is de verontwaardiging al tijden groot over de Nederlandse houding inzake Israël bij de VN. Onder meer in de podcast ZoomZitz spraken de makers deze week schande van de gang van zaken. Het CIDI maakt zich eveneens kwaad. ‘Met zijn voorstem draagt Nederland bij aan het wegkijken van mensenrechtenschendingen gepleegd tegen de Palestijnse bevolking door de PA en andere Palestijnse groeperingen. De onderdrukking van seksuele minderheden, critici en de inzet van kindsoldaten door terreurgroepen als Hamas – dat dit allemaal wordt weggelaten in de resolutie laat de Nederlandse VN-vertegenwoordiging koud’, aldus het CIDI.

Categorie:

Home » Nieuws » Kamervragen over stemgedrag Nederland in VN-mensenrechtenraad inzake Israël