Leerlingen Katwijk adopteren Joods monument

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Leerlingen van groep zeven van de Oranjeschool en de Willem van Veenschool in Katwijk adopteerden deze week het monument De Leeuw bij het gemeentehuis en het monument op de Joodse Begraafplaats. Dit gebeurde in het kader van de actie: Adopteer een oorlogsmonument. Dit gebeurt weer om de herinnering aan WOII voor de volgende generaties onder de aandacht te houden.

Het gaat om twee verschillende monumenten. ‘De Leeuw’ bij het gemeentehuis herinnert ons aan hen, die vielen in de strijd tegen de Duitsers en de gevallenen in Nederlands Indië. Het monument op de Joodse Begraafplaats doet ons de vermoorde Joden tijdens de tweede Wereldoorlog gedenken.

Burgemeester Wienen van Katwijk legde uit waarom wij na zeventig jaar nog steeds stil staan bij de bevrijding. Niet alleen omdat er toen overal op de wereld grote en verschrikkelijke conflicten waren, maar ook omdat het ging om een wereldwijde strijd van de vrijheid tegen het kwaad. ‘Een kwaad dat te vergelijken is met de strijd tegen IS nu. Na de oorlog was het algemene gevoelen: dit nooit meer, dit mogen we nooit vergeten. En als laatste reden: de oorlog raakte Katwijk in haar ziel. In de eerste plaats omdat vijf Joodse inwoners, gewone Katwijkers om hun Jood-zijn uit werden weggehaald en vermoord, en daarnaast ook de bouw van de Atlantikwall met alle gevolgen van dien. Daarna waren er van verschillende leerlingen voordrachten, waaruit bleek hoe de leerlingen op school met de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog bezig zijn geweest’.

Terwijl de Oranjeschool naar De Leeuw ging, liep de Willem van Veenschool naar de Joodse Begraafplaats aan de Rijnstraat. Hier vertelde de Joodse mevrouw Polak over de begraafplaats en het monument. “Waarom is de platte gedenksteen driehoekig?”, werd door een van de leerlingen gevraagd. “Op de drie zijden staan Joodse woorden: Cohen, de priesters, Levi, de dienaren van de priesters, en Israël, de ‘gewone’ Joden. Hiermee staat het monument symbool voor alle Joden”, vertelde mevrouw Polak. Daarna konden de kinderen uitgebreid de begraafplaats bekijken en vragen stellen aan hun Joodse begeleidster.

Tot slot werd een minuut stilte gehouden, waarna de leerlingen tulpen mochten leggen op de plaats die hen het meest aansprak. De resterende tulpen werden op het monument gelegd. De woorden van burgemeester Wienen blijven nog rondzingen: ‘mensen zoals wij, die het doen, en mensen zoals wij, die het slachtoffer zijn?’ Wanneer slagen we er in dat te doorbreken?

Bron: Dichtbij

Categorie:

Home » Nieuws » Leerlingen Katwijk adopteren Joods monument