Nederzettingen zijn geen Israël’

Israel
wiki

Daarmee is de labelkwestie, die vorige week ontstond, nog niet voorbij. Toen zei Timmermans dat consumenten het recht hebben om te weten waar producten vandaan komen. “En als op producten uit de nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet”, aldus de bewindsman. Gisteren namen SGP, ChristenUnie en PVV in de Kamer afstand van zijn uitspraken. De SGP sprak van ‘Israël-bashing, die de vrede niet dichterbij brengt’ en de ChristenUnie noemde het een klap in het gezicht. Volgens de PVV is dit een dolkstoot in de rug voor Israël.

Timmermans benadrukte in de Kamer dat de Europese ministers er al in mei 2012 een principe-besluit over hadden genomen en dat de lidstaten dit zelf moeten uitwerken. Volgens hem is er geen sprake van een boycot, maar gaat het om eerlijke voorlichting. Op een vraag van de VVD of het ook mogelijk is om géén etiketten aan te brengen en de kwestie over te laten aan de markt, zei Timmermans dat hij met consumenten en producenten wil overleggen over de precieze invoering van de Europese regels. “Maar op een product mag niet staan dat het uit Israël komt, als dat niet zo is”, aldus de PvdA-minister. Een Europese richtlijn uit 2000 schrijft voor dat consumenten niet valselijk mogen worden voorgelicht over de herkomst van producten.

De oppositie wijst de minister erop dat bij andere conflictgebieden ook dergelijke dilemma’s spelen, zoals Taiwan, Cyprus, de Westelijke Sahara. Waarom nu de nadruk op Israël en de Palestijnse gebieden? Timmermans: “Op producten uit Taiwan staat ‘Made in Taiwan’. Voor Cyprus gelden heel specifieke Europese regels die streng worden nageleefd. De situatie voor Marokko en de Westelijke Sahara is niet geheel vergelijkbaar, maar inderdaad, ook hier wil ik met andere Europese lidstaten naar kijken.”

Categorie:

Home » Nieuws » Nederzettingen zijn geen Israël’