Raadsvragen Hart voor Den Haag over zicht op monumentale Joodse woningen

De bouwput bij de Van Ostadewoningen (Hart voor Den Haag-De Mos)

In de Haagse gemeenteraad zijn vragen gesteld over een bouwput die het aangezicht van monumentale Joodse woningen belemmert. Het gaat om de huizen in de Jacob Catsstraat in de Schilderswijk. Ze zijn onderdeel van het Joods erfgoed van de stad en moeten beschermd worden. De nieuwboek er voor ligt sinds enige jaren stil. Het is echter onduidelijk hoe lang de bouwplaats nog blijft staan. Het baart de Joodse gemeenschap in de Hofstad zorgen, met name hen die zich bekommeren om Joods erfgoed. Oppositiepartij Hart voor Den Haag/groep De Mos stelde daarom vragen aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.

Het buurtje dat bekend staat als de Van Ostadewoningen staat op de monumentenlijst van de gemeente Den Haag. Dit komt door de schoonheid en de architectuur- en sociaalhistorische waarde. In de negentiende eeuw werden de hofjes gebouwd voor arme Joodse Hagenezen, zodat zij een goed dak boven hun hoofd konden krijgen. Tegenwoordig woont er nog een handjevol Joden in de woningen en zijn niet-Joden ruim in de meerderheid. Desondanks behouden de panden hun bijzondere karakter en mede daarom vallen de onder het Joods erfgoed van de Hofstad.

De ellende rond het aangezicht begon in 2015, toen kort na de aankoop van de kavels gedoe ontstond over de bouwhoogte. Het gaat hier om zelfbouwkavels, waar particulieren eigenhandig woningen mogen bouwen of laten bouwen. De onenigheid over de hoogte leverde vertraging op. Later ontdekten de kopers dat de grond niet bouwklaar was opgeleverd, omdat er een rioolbuis in de grond en kabels over het terrein lagen. De gemeente Den Haag haalde alles pas na maandenlang aandringen weg, waarna bleek dat de bouwkosten omhoog waren gegaan en veel toekomstige bewoners met dubbele woonlasten kwamen te zitten. In de jaren daarna kwamen zelfbouwers en gemeente tegenover elkaar te staan.

“Deze discussie tussen de kopers en de gemeente zorgt al jarenlang voor de aantasting van de ernaast gelegen monumentale Van Ostadewoningen,” zegt raadslid Nino Davituliani (HvDHg/groep De Mos). “Gezien de cultuurhistorische waarde van het complex is het aanzicht ervan beschermingswaardig. Het is daarom onacceptabel dat de bouwput al zo lang stil ligt en dat de oplossing waarmee de huizen kunnen worden afgebouwd nog altijd achterblijft”. Partijgenoot en raadslid William de Blok vult aan: “De discussie over de zelfbouwkavels Jacob Catsstraat is niet alleen schadelijk voor de bouwers, ook voor aanzicht van de monumentale Van Ostadewoningen.”

De twee hebben schriftelijke raadsvragen ingediend bij verantwoordelijk wethouder Anne Mulder (VVD) over de gang van zaken, waarin de zorgen van Joods Den Haag worden gedeeld. ‘Is het college bekend met de signalen vanuit de Joodse gemeenschap aangaande de verpaupering van het gebied rondom de Jacob Catsstraat?’ aldus de raadsleden. Ook vragen ze: ‘Kan het college zich voorstellen dat er binnen de joodse gemeenschap zorgen leven over het aangezicht van dit Joods Erfgoed in Den Haag? Zo ja, wat gaat het college doen om de zorgen van de gemeenschap weg te nemen? Zo nee, waarom niet?’ Verder willen ze weten in hoeverre het college de verbetering en behoud van Joods erfgoed belangrijk vindt.

Categorie:

Home » Nieuws » Raadsvragen Hart voor Den Haag over zicht op monumentale Joodse woningen