Rutte naar Sobibor voor herdenking opstand
Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) zal donderdag met zijn collega’s naar Polen afreizen voor de jaarlijkse herdenking van de opstand in Sobibor. Het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat de gevangenen in het vernietigingskamp in opstand kwamen.
Naast Rutte gaan ook demissionair minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee. De premier zal ter plaatse een krans leggen en een toespraak houden.
Sluitstuk
Dit jaar vormt de herdenking van de opstand, die tachtig jaar geleden plaatsvond, het sluitstuk van de herinrichting van het herdenkingscentrum Sobibór. Samen met Polen, Slowakije en Israël heeft Nederland gewerkt aan het opnieuw inrichten van deze gedenkplaats.
Voorafgaand zullen de bewindslieden met met nabestaanden spreken. Ook krijgen ze een rondleiding over de vernieuwde herdenkingsplaats en bezoeken ze de expositie in het museum. In Sobibor zijn ongeveer 180.000 Joden vermoord. Meer dan 34.000 Joden werden vanuit Nederland naar Sobibor gedeporteerd.
Opstand
Na de grote opstand van de gevangenen, in 1943, werd het vernietigingskamp door de nazi’s opgeheven en gesloopt om alle bewijs van de massamoord te vernietigen. De nazi’s dekten hun gruwelijke misdaden af met dikke lagen grond en asfalt. Alleen de getuigenverklaringen van overlevenden hielden de herinnering aan het kamp levend.
Lees ook:
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren