TLV – Tel Aviv. Dè culinaire stadsgids – boekrecensie

Nijgh & Van Ditmar

In Tel Aviv kus je je vrienden maximaal één keer op elke wang.

Tel Aviv, door veel inwoners van die stad vaak de ‘Bubbel’ genoemd, is zonder meer een heerlijke stad. Prachtig gesitueerd aan de Middellandse zee, brede stranden en een prachtige wandelboulevard die uitloopt in een houten wandelroute/boulevard langs de oude haven. De bewoners zijn (over het algemeen) onafhankelijk, progressief, werelds, tolerant, dwarsliggend als het om de lands- of stedelijke politiek gaat. Men houdt van cultuur en feesten en natuurlijk de jaarlijkse Gay pride – dit jaar op 21 juni. Het was nog lang onrustig in de stad.

Veel Nederlanders – maar zij niet alleen – hebben het idee dat Israël voornamelijk een heilig land is, in die zin dat het daar ‘serieus’ toegaat. Eeuwenoude ruïnes, kerken, moskeeën, de Klaagmuur, archeologische vondsten. Devotie. Jeruzalem, Nazareth, Tiberias, Caesarea, Massada en tientallen andere plekken waar (Bijbelse) geschiedenis is geschreven. Maar er is ook en vooral een ander Israël, namelijk dat van prachtige landschappen, ruige woestijnen, groene dorpen (ga eens op bezoek in Zichron Jaacov) en mondaine badplaatsen.

Grote uitzondering op de ‘serieuze’ kant van dit fascinerende land is dus Tel Aviv. Het is daarom een goed initiatief van kookboekenschrijver Jigal Krant dat hij een culinaire stadsgids heeft gewijd aan deze stad die groter lijkt dan hij is. Hij deelt zijn ‘geheime adresjes en persoonlijke favorieten’. Hij pakt royaal uit, waardoor de lezer last krijgt van ‘lekkere honger’ door de appetijtelijke foto’s van verrukkelijke gerechten en bijzondere etablissementen.

De gids begint met een kort overzicht over de geschiedenis van het relatief jonge Tel Aviv anno 1909. We komen de naam tegen van de zionistische Nederlander, bankier Jacobus Kann (1872-1944) die land kocht aangezien het toenmalig Ottomaanse Rijk de Joden in Palestina verbood land aan te kopen. Kann – hij verzweeg zijn Joodse achtergrond – nam die taak op zich en verkreeg à raison van 120.000 gulden een duinlandschap waar de metropool Tel Aviv zou verrijzen. Krant vermeldt dat nergens een straat naar Jacobus Kann is vernoemd, ondanks protesten van diens kleinkinderen.

Er volgen tips waar je in ‘TLV’ kunt overnachten en de leukste wijk om dat te doen. En over veiligheid, die begint op Schiphol, als je met een Israëlische luchtvaartmaatschappij vliegt. Dus niet bij prijsvechters als EasyJet. Noteer alvast het volgende: ‘Maak nooit, maar dan ook nooit, grappen over bommen. Het lachen zal je snel vergaan’.

Er zijn suggesties over kleedvoorschriften – vrouwen gaan zelfs in TLV niet topless op het strand. Hoe te betalen (TLV is een dure stad). Het huren van een auto of fiets. Kan ik goedkoop internetten? En het allerbelangrijkste: ‘Zet al je Hollandse botheid en verongelijktheid opzij en geniet van de liefdevolle omgang met je naasten, ook als jij toch ècht van rechts kwam’.

Dan volgt een overzicht van de, zoals Krant het noemt, culinaire revolutie: ‘Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar nog niet zo heel lang geleden bestond de culinaire apotheose (…) uit vliegtuigmaaltijden op de heen- en terugreis.

Onder het kopje ‘Ontbijt’, een overzicht van het ontbijt dat een lange traditie kent. Toen Israël nog niet werd overspoeld door toeristen was dit het dagelijks culinaire feest. Volgt een aantal eetgelegenheden waar Krant zijn hart heeft verloren. Om ze hier allemaal te noemen is wel erg veel, maar Puaa (Poeha?) in Jaffo lijkt erg verleidelijk. Dan ‘Streetfood’ waar de pita een glansrijke rol speelt. Voorbeeld: ‘Sabich Frishman’ waar je voor 6 euro je geluk niet op kunt. En wie wordt niet enthousiast van een ‘pita kapsalon’?
In de rubriek ‘Restaurants’ twaalf bezochte culinaire pareltjes. Mmm… restaurant ‘Burek’ dan maar. Of toch liever Dalida? Misschien Beit Kandinof aan dat pittoreske straatje? Keuze te over. Voor ‘Choemoes en Sjaksjoeka’ ga je bijvoorbeeld naar ‘Abu Dabi’ of ‘Shakshuka’.

TLV is dé ideale stad voor vegetariërs, er worden zeven vegetarische restaurants beschreven. Maar ook in restaurants waar vleesgerechten worden geserveerd hoeft de vegetariër geen honger te lijden.
Koffie? Dat gaat er altijd wel in. Dus ‘Papua cafe TLV’, ‘Nahat Café’, of ‘Rothschild Coffee Spot’.
Een bijzonder ijsje is nooit te versmaden. Bij de foto van ‘Ice Cream Station’ loopt het water je in mond. ‘Otello Gelato’ klinkt lekker literair. Moeilijke keuze.
Alcoholhoudende drankjes zijn prijzig vanwege ondermeer hoge huurprijzen voor de horeca.

Onder het kopje ‘Markten & Delicatessen’ zullen TLV-kenners acuut aan de Sjoek HaCarmel denken. Maar vanzelfsprekend heeft reisleider Krant meer in de aanbieding. Bijvoorbeeld ‘Sjoek HaNamal’ – bij de haven – en ‘Sarona Food Market’. Voor liefhebbers van biologisch voedsel is er ‘Eden Teva’.
Platenwinkels in TLV? Ze staan in de gids, evenals de Bauhaus-wijk, die op Unesco’s Werelderfgoedbescherming lijst staat. En tot slot een graffititoer, die je het beste per fiets kunt afleggen.

‘TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv’ is zonder meer een onmisbare metgezel als je naar TLV gaat. Krant weet In informele, prettige en humoristische stijl de lezer te enthousiasmeren voordat deze überhaupt zijn koffers heeft gepakt. Overzichtelijk en met plattegronden waarop het besprokene te vinden is. De vele prachtige foto’s blijf je bekijken!

Voordat de lezer goed en wel met het lezen is begonnen wordt deze er nadrukkelijk op geattendeerd dat Tel Aviv ‘het bestbewaarde geheim van de reiswereld’ is. Een curieuze kreet, aangezien we al jaren om de oren worden geslagen met juichende statistieken over het alsmaar stijgende toerisme naar Israël. Als Krant beweert: ‘Op amper vier uur vliegen ligt het paradijs op aarde’, klopt dat niet: Vliegen naar het genoemde paradijs duurt vierenhalf uur vanaf Schiphol. Dat TLV ‘is verworden tot een uitzonderlijke samenklontering van vrije zielen’ is geen compliment, daar verworden betekent: Ten kwade veranderen.

Maar laten we niet zeuren: De stadsgids gaat bij een volgend bezoek mee met deze recensent – die in Tel Aviv heeft gewoond. Want beslist onmisbaar als je die stad goed wilt leren kennen.

Titel: TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv
Auteur: Jigal Krant
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038808420
Winkelprijs: 32 euro voor hardcover, 20 euro voor paperback

Categorie: | | |

Home » Nieuws » TLV – Tel Aviv. Dè culinaire stadsgids – boekrecensie