Tweede Kamerverkiezingen: Asscher of Markuszower?

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De zogeheten Joodse stem was in de afgelopen tijd in beeld. Zo bleek uit onderzoek van het NIW met de Vrije Universiteit dat de pro-Joodse ChristenUnie en SGP opmerkelijk hoog scoren onder een deel van de Joodse kiezers. Zeker dertig procent van de respondenten vandaag, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, wil op een kleine christelijke partij stemmen. Jonet-columniste Brigitte Wielheesen besteedde er een column aan. Ook de VVD scoorde hoog onder de ondervraagden. D66 en de SP kregen weinig aanhang. Geen van deze partijen heeft echter kandidaten met een Joodse achtergrond op de lijst staan.

De enige twee partijen die dit wel hebben zijn de PvdA en de PVV. De eerste heeft nota bene een Joodse lijsttrekker: Lodewijk Asscher (lijst twee, plaats één). De tweede heeft een Joodse senator in de top-5 staan: Gidi Markuszower (lijst drie, plaats vier). Voor wie vandaag bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat stemmen en persé op een Joodse kandidaat wil stemmen, zijn hier twee korte portretten:

Lodewijk Asscher
De familie van Asscher is bekend in Joods Nederland. In de Tweede Wereldoorlog was zijn grootvader lid van de Joodsche Raad en na de oorlog was hij ook onder meer politiek actief voor de VVD. In Amsterdam raakte de jonge Asscher politiek betrokken bij de PvdA en zat hij jarenlang in de lokale politiek. Zo was hij raadslid, lijsttrekker (2006 en 2010), waarnemend burgemeester en wethouder van Financiën, Onderwijs, Diversiteit en Jeugdbeleid. In 2012 volgde de overstap naar Den Haag. Toen werd hij Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier in het kabinet Rutte II (VVD-PvdA). Integratie en immigratie zaten ook in zijn takenpakket. Asscher kon het goed vinden met premier Rutte en zijn andere collega’s. Het kabinet zat de rit uit.

Als minister zorgde hij in 2014 mede voor de nota ‘Transformatie van het jihadisme in Nederland’ en het Actieprogramma Integrale aanpak Jihadsime. Om Nederland te beschermen en de jihadistische beweging te bestrijden, kon sindsdien het Nederlanderschap worden afgepakt van Syriëstrijders. Ook werd er meer gedaan om maatschappelijke spanningen weg te nemen door gesprekken tussen Asscher en vertegenwoordigers van minderheden. Tevens werden haatzaaiers en ronselaars steviger aangepakt. In totaal reisden minimaal 150 Nederlanders af naar het Midden-Oosten om te vechten.

Op het gebied van integratie had Asscher kritiek op Turkse Religieuze en Sociale Organisaties (TSRO’s). Zij zouden de integratie van Turkse Nederlanders tegenwerken. Hierop stapten de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk op, waardoor de coalitie haar meerderheid in de Kamer bijna verloor. Beide heren begonnen de politieke beweging DENK, die vandaag bij de Tweede Kamerverkiezingen mogelijk twee tot vier zetels van onder andere de PvdA kan afsnoepen. Asscher bouwde als minister het minimum jeugdloon af en zorgde verder voor de Wet Werk en Zekerheid. In 2016 werd hij lijsttrekker. De campagne kwam volgens vriend en vijand niet uit de verf omdat hij in een spagaat zou zitten tussen het regeringsbeleid en het echte PvdA-geluid.

Gidi Markuszower
De Joodse Nederlander Gidi Markuszower werd in 1977 geboren in Tel Aviv, maar kwam tijdens zijn jeugd al naar Nederland. Ook zijn familie – voorheen Joodse vluchtelingen uit Oost-Europa – is geen onbekende in bestuurlijk Joods Nederland. Zo was zijn broer is Jigal enkele jaren voorzitter van het Centraal Joods Overleg. Markuszower, die voorheen rechten studeerde en vastgoedmakelaar was, werd in de jaren 2000 actief voor Likoed Nederland. Ook was hij adviseur voor VVD-Tweede Kamerlid Anton van Schijndel. Later werkte hij voor het administratiekantoor VATIT en zat hij in het bestuur van de Joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn.

In 2010 maakte de PVV bekend dat Markuszower op plaats vijf stond voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij trok zich echter terug nadat toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie PVV-leider Wilders had gewaarschuwd dat Markuszower contacten zou hebben met de Mossad. Via – toen nog – weekblad ‘Vrij Nederland’ werd later bekend dat hij in mei 2008 was aangehouden wegens wapenbezit. Tijdens de viering van ‘zestig jaar Israël’ werd hij in congrescentrum RAI in Amsterdam staande gehouden.

Niettemin bleef Markuszower betrokken bij de PVV en in 2015 kwam hij na de Provinciale Statenverkiezingen alsnog in de Eerste Kamer terecht. Als senator zette hij zich in op de dossiers Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Terrorismebestrijding was een van zijn andere dossiers. Markuszower was ontevreden over het pakket aan anti-terreurmaatregelen van Asscher. Het ging volgens hem te langzaam en was niet zwaar genoeg. “Wij zien hoe ons kabinet banger is voor de Europese rechters en verdragen dan voor de terroristen. Door de verdragen worden wij beperkt in de oorlog tegen het terrorisme”, aldus Markuszower. In de LJG-sjoel van Amsterdam was hij in 2017 eveneens duidelijk. “Minder islam is goed voor de Joodse gemeenschap”.

Categorie:

Home » Achtergrond » Tweede Kamerverkiezingen: Asscher of Markuszower?