Verdubbeling gasproductie Israël om in Europese vraag te voorzien

Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)

Israël voert de gasproductie op om aan de groeiende vraag van Europa te voorzien. Zo wil het land de Europeanen helpen om zo snel mogelijk van Russisch gas af te stappen. Momenteel worden de offshore-gasboringen vergroot en wordt er hard gewerkt aan het afsluiten van gascontracten met verschillende Europese landen. Dit meldt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Energie. Eerder kwam de Duitse bondskanselier Olaf Scholz al in Jeruzalem op bezoek om onder andere over een gasdeal te praten.

Verdubbeling
In de komende jaren hoopt Israël de gasproductie te verdubbelen naar veertig miljard kubieke meter op jaarbasis. Het land is bezig om bestaande projecten te vergroten en werkt aan het aanboren van nieuwe gasvelden. Op dit moment leveren de Israëli’s voornamelijk aan de eigen thuismarkt en via pijpleidingen aan buurlanden Egypte en Jordanië. Voor de Middellandse Zeekust liggen reusachtige gasvelden, waaronder Tamar en Goliath. Een paar jaar geleden werd er al een akkoord gesloten met Cyprus en Griekenland voor een pijpleiding richting Europa.

Naarstig op zoek
Door de Oekraïne-oorlog en het feit dat de Europese landen willen afstappen van het Russische gas, zijn ze naarstig op zoek naar alternatieven. Israëlisch gas behoort daartoe. Om het extra gas naar Europa te krijgen kan er naast de ‘Griekse’ pijplijn ook een Turkse worden gebouwd. De kosmos staat daar voor gunstig: sinds een jaar kruipen Ankara en Jeruzalem meer naar elkaar toe, en ook hebben de Turken aangegeven zo’n leiding te willen. Een andere manier van gas naar Europa brengen is om het vloeibaar te maken en per schip te vervoeren. Dat kan via Egypte.

Interesse uit Berlijn
Duitsland is een van de Europese landen die zeer afhankelijk is van Russisch gas. Twee maanden terug besloot de bondsregering om het project Nordstream 2 stop te zetten. Deze pijplijn zou zorgen voor extra en goedkoop Russisch gas via de Oostzee. Vanwege het regime in Moskou was het project altijd al omstreden en door de crisis rond Oekraïne stond het onder druk. Nu het van de baan is en Europa van de aankoop van Russisch gas af wil, wordt door Berlijn gezocht naar alternatieven. Onlangs kwam bondskanselier Olaf Scholz naar Israël om onder meer te praten over Israëlisch gas.

Alternatieven
Israël is niet de enige die alternatief gas kan aanleveren. Ook Algerije beschikt over grote gasvelden en heeft al aangegeven deze te willen aanboren en ook Noorwegen kan mettertijd nog extra gas oppompen om aan de vraag van zijn Europese buren te voorzien. Verder kan er vloeibaar gas uit de Verenigde Staten en de Golfstaten naar Europa komen, hoewel dat laatste door velen omstreden wordt geacht vanwege de ondemocratische regimes aldaar. Hoe dan ook kan het zeker nog een paar jaar duren voordat heel Europa van het Russische gas af is. Naar verwachting zal het Kremlin dan meer gas gaan verkopen aan China.

Lees meer:
Scholz op bezoek in Israël: ‘sterke band behouden’

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is voor het eerst in Israël op bezoek geweest. Hij heeft daar een ontmoeting met premier Naftali Bennett en minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken gehad. Door de Oekraïne-oorlog werd zijn reis ingekort, want hij moest vanwege de crisis weer snel terug naar Berlijn. Zo zou Scholz ook Jordanië en de Palestijnse gebieden bezoeken. Dat ging niet door. De band tussen Israël en Duitsland is ijzersterk en de nieuwe Duitse regeringsleider wil dit graag zo houden.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Verdubbeling gasproductie Israël om in Europese vraag te voorzien