Vijf lintjes voor Joodse Amsterdammers

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Ron van der Wieken wist tot op gistermiddag niet dat hij een Koninklijke onderscheiding zou krijgen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakte hem vanochtend namens de koningin Lid in de orde van Oranje-Nassau. “Ik voel me fantastisch en vind het erg leuk dat dit gebeurd is”, zegt Van der Wieken achteraf. Al vroeg in de ochtend ging hij met zijn familie op weg naar de Beurs van Berlage, de plek waar de lintjes elk jaar worden uitgereikt. “Mijn dochters uit Israel zijn er speciaal voor overgekomen. Alleen dat is al erg leuk natuurlijk. Dat was gisteren een verrassing voor me en het teken aan de wand dat ik deze onderscheiding kreeg.” Eind mei zwaait Van der Wieken af als voorzitter van de LJG Amsterdam. Daarna wordt hij voorzitter van het Verbond van Liberaal Joodse gemeenten in Nederland.

Een andere opvallende naam was die van de hoogbejaarde Anny Coronel-Plesman (90). Van der Laan tijdens zijn speech: “Toen u in 1939 als pianolerares begon, waren de meesten van ons niet geboren. Thans geeft u nog steeds les aan twintig tot dertig leerlingen van alle leeftijden. Ook speelt u nog zelf piano.” Coronel-Plesman ontwikkelde door de jaren heen ontspanningsoefeningen voor de leerlingen, waarmee ze internationale naam opbouwde. “Regelmatig komen professionele pianisten bij u voor advies of begeleiding na een blessure. Daarnaast heeft u grote belangstelling voor kinderen.” In 1970 ontwikkelde ze een methode waardoor kinderen al vanaf drie jaar les kunnen krijgen. Van der Laan onderscheidde haar met het Ridderschap in de orde van Oranje-Nassau.

Naast de pianiste werd ook Ruben van Coevorden, mede-oprichter van het Joods Hospice Immanuel, in het zonnetje gezet. Van der Laan: “U bent een arts die vindt dat falende zorg nooit een reden mag zijn om uit het leven te stappen. U richt zich daarom vooral op dat deel van de paliatieve zorg dat met pijn te maken heeft. Artsen in Amsterdam kunnen daarover met vragen bij u terecht.” Zijn belangstelling voor paliatie en het Jodendom kwamen vanaf 1997 samen in het Joods Hospice Immanuel. “U bent daar sinds de opening in 2007 dan ook een onbezoldigd arts en ziet erop toe dat kwaliteit van de zorg in de laatste levensfase hand in hand gaan met liefde voor de medemens.” Van Coevorden is Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Ten slotte kreeg ook mevrouw Suzy Raber-Meerschwam een onderscheiding. “In Israël was u een van de initiatiefnemers van het Alyn Hospital in Jeruzalem voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. De religie van de kinderen is daarbij niet van belang; zowel Joodse als islamitische kinderen kunnen er terecht. Ook kunnen kinderen uit de omringende landen er terecht. Als voorzitter van de Stichting Vrienden van het Alyn Hospital werft u fondsen en zorgt u voor benefietactiviteiten. Mede dankzij u gaan er jaarlijks grote bedragen naar het hostpitaal.” Daarnaast was Raber -Meerschwam jarenlang actief in de ouderraad van de Joodse middelbare school Maimonides. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De laatste Joodse gelukkige was Hans Vuijsje. Lees hier een interview met hem over zijn beleving.

Categorie:

Home » Nieuws » Vijf lintjes voor Joodse Amsterdammers