Zemmour weer voor de rechter om extreme taal

YouTube

De uiterst rechtse Franse politicus Éric Zemmour moet opnieuw voor de rechter verschijnen om uitspraken over de Sjoa. In 2019 zei hij dat de Franse generaal Philippe Pétain ‘Joden heeft gered’, waarna verschillende groepen aangifte tegen hem deden. Na twee keer vrijspraak moet Zemmour – zelf van Joodse komaf – voor het Hof van Cassatie komen. Petain was het hoofd van het Vichy-regime dat in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s.

Gedrocht

De grond van Zemmours uitspraken ligt in 2019, toen hij in een tv-debat verwikkeld was. “Ooit durfde jij te zeggen dat Pétain de Franse Joden had gered. Dat is een gedrocht, het is revisionisme,” zei filosoof Bernard-Henri Lévy tegen de toen nog journalist en opiniemaker. Zemmour antwoordde dat hij moest ‘preciseren’ dat hij het over ‘Franse Joden’ had. Hij zei: “Nogmaals, het is de realiteit.” Deze uitspraak leverde hem een rechtszaak op omdat hij misdaden tegen de menselijkheid zou hebben ontkend.

Vrijspraak

Nadat Zemmour door de rechter was vrijgesproken, sprak ook het Parijse Hof van Beroep hem vorig jaar vrij. “De opmerkingen, hoewel ze de families van gedeporteerden kunnen beledigen, zijn niet bedoeld om het aantal slachtoffers van de deportaties of het uitroeiingsbeleid in de concentratiekampen te betwisten of te verkleinen,” aldus de rechter. Ook is Pétain nooit vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Vijftien rechtszaken

Het besluit van het Parijse Hof wordt nu in twijfel getrokken door het Hof van Cassatie, dat de zaak opnieuw in behandeling neemt. Zo werd dinsdag bekend. Het is niet voor het eerst dat Zemmour voor de rechter moet komen. Door de jaren heen liepen er vijftien rechtszaken tegen hem wegens uitlatingen op grond van discriminatie, racisme, het aanzetten tot haat en de ontkenning van misdaden tegen de menselijkheid.

Presidentskandidaat

Zemmour werd geboren uit Algerijns-Joodse ouders die in de jaren zestig met hun gezin naar Frankrijk emigreerden. Hij ontwikkelde zich tot journalist en opiniemaker. In de laatste jaren viel hij op door zijn uiterst rechtse uitlatingen en denkbeelden. In 2022 deed Zemmour een gooi naar het presidentschap. Tijdens de presidentsverkiezingen wist hij veel kiezers van Marine Le Pen van het Ressemblement National (voorheen Front National) weg te snoepen. Hij haalde de tweede ronde echter niet.

De Sjoa in Frankrijk

In de Tweede Wereldoorlog werden 76.000 Joden uit Frankrijk vermoord. Onder hen waren er 24.000 Franse burgers, de rest had andere paspoorten. Hoewel Frankrijk veel minder van zijn Joodse inwoners verloor in vergelijking met andere West-Europese landen, zoals Nederland, zijn geschiedkundigen het erover eens dat dat niet dankzij de collaborerende Pétain was. Nadat ze Frankrijk in 1940 hadden overwonnen, deelden de nazi’s het land in tweeën. Het zuidelijke deel werd bestuurd door een fascistisch regime in de stad Vichy, waar Pétain aan het hoofd stond.

Lees ook:
LHBTIQ+ groepen beschuldigen Éric Zemmour van het ontkennen van nazi-misdaden

Éric Zemmour, de rechts-radicale Franse presidentskandidaat van Joodse komaf, wordt er door een LHBTIQ+ groeperingen van beschuldigd nazi-misdaden te ontkennen. De politicus stelde eerder dat homoseksuelen nooit vanaf Frans grondgebied naar concentratiekampen zijn gedeporteerd. Dat klopt niet en daarom zou het het ontkennen van nazi-misdaden zijn. In Frankrijk is dat strafbaar.

Categorie: |

Home » Nieuws » Zemmour weer voor de rechter om extreme taal