Spanje, Ierland en Noren erkennen ‘Palestijnse staat’

wikipedia, Noorse vlag

Spanje, Ierland en Noorwegen gaan voor donderdag een ‘onafhankelijke Palestijnse staat’ gaan erkennen. Ze doen dat omdat ze de Palestijnse zaak zeggen te steunen. Vooral de Noorse actie komt onverwacht, omdat dat land minder activistisch tegen Israël is dan Ierland en Spanje. “Zonder erkenning kan er geen vrede in het Midden-Oosten zijn,” zegt de Noorse premier. Anderen zijn kritisch en willen pas tot erkenning overgaan als er een vredesakkoord is. Dit is een ‘cadeautje voor Hamas’.

Het Noorse kabinet van premier Jonas Gahr Støre voegt zich bij Spanje, Ierland en Slovenië, die woensdag hebben aangegeven een ‘onafhankelijke Palestijnse staat’ te erkennen. De linkse Noorse minderheidsregering stond onder druk van de sociaaldemocratische jongerenafdeling om tot erkenning over te gaan. In Ierland wordt door de premier gesproken over ‘een historische dag’. Dat land wilde al langer tot erkenning overgaan, maar deed dat niet omdat het zich aan de vredesplannen van de EU wilde houden.

Omstreden

Het besluit van de vier landen is omstreden, omdat de EU als een blok wil optreden inzake het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ook hebben deze landen te maken met anti-Israëlbewegingen in hun gelederen, net als in Nederland onder andere op universiteiten. De voormalige Warschaupactlanden in de EU hebben voor de val van het IJzeren Gordijn de ‘Palestijnse staat’ onder druk van de toenmalige Sovjetunie erkend en hebben het zo gelaten. Dat nu ook EU-lidstaten in West-Europa tot erkenning overgaan, is nieuw.

Israël roept alle diplomaten uit de vier landen terug. Deze stap is onacceptabel, onder meer omdat dit een buiging is naar terreurbeweging Hamas, dat op 7 oktober een slachting aanrichtte in Israël onder meer dan twaalfhonderd burgers. Die die zin heeft Hamas-leiding zijn zin gekregen, klinkt het. Ook andere landen in de EU zijn niet blij met de stap van Spanje, Noorwegen, Ierland. De insteek van de EU is namelijk om met erkenning te wachten tot er een allesomvattende vredesregeling is. Dat het blok nu uiteen valt, is te betreuren.

Oslo niet meer neutraal

Noorwegen gold lang als een land dat zich zo neutraal mogelijk opstelde in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De Noren waren zelfs begin jaren negentig de bemiddelaars die leidden tot de Akkoorden van Oslo, die deels voorzien in zelfbestuur voor de Palestijnen. Dat een deel van Oslo niet kon worden uitgevoerd en dat de Palestijnen ‘nee’ in 2000 zeiden tegen een nieuwe deal in Camp David, waarbij ze alle gebieden terugkregen behalve een deel van de Tempelberg – die moesten ze samen met Israël beheren – doet voor de sociaaldemocraten in Noorwegen niet ter zake.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Spanje, Ierland en Noren erkennen ‘Palestijnse staat’