Grote gift aanklager Neurenberg

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Benjamin Ferencz, de laatste overlevende aanklager in de Neurenberg-processen, heeft 1 miljoen dollar gedoneerd aan het Simon-Skjoldt Center for the Prevention of Genocide van het Amerikaanse Holocaust Museum in Washington, DC. Het museum meldt dat Ferencz voortaan elk jaar dit bedrag zal doneren tot een bedrag van 10 miljoen dollar is bereikt.

De donatie is afkomstig van de door Ferencz opgerichte Planethood Foundation, die internationaal recht propageert als alternatief voor oorlog. Ferencz: “Je kunt een diep verankerde ideologie niet met wapens bestrijden. Compassie, tolerantie en compromis moeten op elk niveau worden onderwezen.”

Ferencz was in 1947-1948 hoofd-aanklager voor de Verenigde Staten bij het Neurenberg proces tegen leden van de beruchte Einsatzgruppen. Dit waren moordcommando’s van de SS, die uitsluitend burgers vermoordden. Eén van de meest beruchte moordpartijen vond plaats in Babi Yar, waar in twee dagen tijd 33.771 Joden werden doodgeschoten. Het proces was Ferencz’ (die toen pas 27 jaar oud was) eerste strafzaak, waarin hij met succes 22 SS-ers, die lid waren geweest van Einsatzgruppen, aanklaagde wegens moord op meer dan 2 miljoen Joden en andere minderheden.

De Neurenberg Processen waren een serie militaire tribunalen, opgezet door de Geallieerden na de tweede wereldoorlog. De meest geruchtmakende waren de processen tegen vierentwintig overlevende nazi-leiders. In volgende zittingen werden militaire, juridische en economische leiders van nazi-Duitsland berecht, die deelnamen aan de Sjoa of deze mogelijk maakten.

De nu 96 jaar oude Ferencz werd geboren in Roemenië, maar werd als baby door zijn ouders meegenomen naar de Verenigde Staten, waar zij hoopten te ontkomen aan antisemitische vervolgingen, die in Roemenië al lang voor de nazi-bezetting plaatsvonden. Ferencz motiveerde zijn royale gift aan het Holocaust Museum als volgt: “Ik ben getuige geweest van een holocaust en ik kan niet ophouden te proberen toekomstige genocides te voorkomen.”

Na de oorlog zette Ferencz zich met succes in voor schadevergoedingen (‘Wiedergutmachung’) voor duizenden Joodse overlevenden.

Ferencz steunde het Holocaust Museum al heel lang en ontving in 2015 de hoogste onderscheiding van het museum, de Elie Wiesel Prijs.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Grote gift aanklager Neurenberg