JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Maastricht)

JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Maastricht)

Wanneer

08 september 2024    
00:00

Evenement type

Met Platform JEI (Joods Erfgoed en Identiteit) verkent JMW samen met jou steeds een ander deel van het Joodse erfgoed in Nederland. Voor 2024 staan er verschillende cursussen op het programma. In de zomer doen we Brabant en Limburg aan. Vanwege de grote afstand tussen West-Brabant en Zuid-Limburg is de cursus opgesplitst in twee delen.

In juni concentreert een driedaagse cursus zich op het Joodse erfgoed van Brabant. In september volgt een extra erfgoeddag voor de provincie Limburg. Wij nemen je mee in de nog tastbare geschiedenis van deze kehilles (Joodse gemeenten). De data zijn, zondag 2 juni (Breda), 16 juni (Bergen op Zoom) en 30 juni (Tilburg). De extra erfgoeddag vindt plaats op 8 september in Maastricht.

JMW organiseert dit programma om het Joodse erfgoed én de Joodse identiteit te versterken in de mediene, de Joodse gemeenschap in Nederland buiten Amsterdam. Met de cursus Joods Erfgoed en Identiteit willen we bruggen slaan tussen het verleden en het heden. De driedaagse cursus leert je het Joodse erfgoed beter te begrijpen en verantwoorde beslissingen te nemen voor de toekomst.

Hoe ziet de cursusdag in Maastricht eruit?
Deze erfgoeddag duiken we diep in het Joodse erfgoed van de provincie Limburg. De bijeenkomst vindt plaats in Maastricht, de stad met de vroegste Joodse bewoning van Nederland. We bezoeken de prachtige synagoge aan de Kapucijnenstraat. Een gastspreker zal ons uitleg geven over de bijzondere Joodse plekken en hun verhalen in de provincie. Daarna volgt een groepsgesprek om te kijken of in Limburg behoefte bestaat om meer actief met het eigen erfgoed betrokken te zijn. We sluiten af met een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Maastricht, waarbij we ook het middeleeuwse ‘Jodenstraat’ aandoen.

Vervolg programma
Deelnemen aan deze interessante cursusdag kan door een mail te sturen naar activiteiten@joodswelzijn.nl.

Voor iedereen met een Joodse achtergrond en/of partner.