AMOS koopt gebouw voor nieuwe sjoel in Amsterdam

FB

AMOS groeit uit zijn jasje en heeft daarom een kantoorpand gekocht dat zal worden omgebouwd tot synagoge. Sinds de oprichting houdt de Amsterdamse Modern Orthodoxe Sjoel (AMOS) diensten in het clubgebouw van jeugdvereniging Bnei Akiwa. Op drukke dagen was dat pand – het moadon – steeds vaker te vol. In eerste instantie is onderzocht of het moadon kon worden uitgebreid, maar toen het aangrenzende kantoorpand te koop kwam, besloot het AMOS-bestuur om tot koop over te gaan. Deze week tekenden alle betrokkenen het koopcontract. Eind 2021 moet de verbouwing gereed zijn. Dit alles meldt het NIK op zijn site.

Uitbreidingsplannen
Het moadon was geregeld dus te krap voor AMOS. Tijdens grote diensten zoals op de hoge feestdagen en bij bar- en batmitswa-vieringen moest worden uitgeweken naar de aula van Maimonides. Al een tijdje was er met de buren van het moadon contact over uitbreidingsplannen en zodoende bleek dat de eigenaar van het naastgelegen kantoorgebouw van plan was het van de hand te doen. In het pand zit momenteel nog de ASKO, een scholenkoepel voor katholiek onderwijs in Amsterdam. Deze week vond de overdracht van ASKO naar AMOS plaats. Namens de sjoel tekende bestuurder Doron Sanders.

Geen sjoelbanken
De begane grond wordt uitgebreid door AMOS voor een sjoelruimte van ongeveer 160 vierkante meter met zeker 180 zitplaatsen. Ook zal er genoeg ruimte voor de kidoesjiem zijn. Tevens kan de kidoesjruimte bij de synagoge worden getrokken zodat de sjoel een maximale capaciteit krijgt van circa 280 zitplaatsen. Er komen geen sjoelbanken in de ruimte, maar tafels en stoelen, net zoals nu bij AMOS het geval is. Ook wordt de mechietsa haaks op de aron hakodesj geplaatst. Na de verbouwing wil AMOS de eerste en tweede etage commercieel verhuren aan externe partijen. Op die manier moeten er ook extra inkomsten binnenkomen.

Organisch gebouw
Het pand is gebouwd in 2010 en is ontworpen door architect Max van Huut van het architectenbureau Alberts en Van Huut. Het valt onder de stijl van ‘organische architectuur’ waarin geen enkele rechte hoek te bekennen valt. Het lijkt op het voormalige hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost (het kasteel), het kantoor van adviesbureau KPMG in Amstelveen en het hoofdgebouw van de Gasunie in Groningen. De aankoop past in een traditie van sjoelpanden die niet als synagige zijn begonnen. Voorbeelden daarvan zijn onder de JCC Sjoel Buitenveldert (dit was een kerk van de Vrije Gemeente), Sjoel West in een voormalige politiepost, de Bankrassjoel in de voormalige gereformeerde Bankraskerk in Amstelveen en de Amstelveense snoge in een bedrijfsruimte.

Over AMOS
AMOS werd in 2011 opgericht vanuit de behoefte om het Jodendom en daarmee ook het sjoelgebeuren tot iets te maken waarbij iedereen zichzelf kan zijn, aldus de organisatie op haar site. ‘Waarbij iedereen, vaste en incidentele bezoekers, vroom en vrij, jong en oud van harte welkom is en vooral gelijk is. De gelijkwaardigheid van een ieder ongeacht levensstijl, kapitaal-krachtigheid, positie en kennis binnen het sjoelgebeuren vormt voor AMOS de basis van het Joodse denken. Niemand is te vroom, niemand is niet vroom genoeg‘.

Modern orthodox
AMOS wil iedereen de mogelijkheid geven naar sjoel te gaan, geïnspireerd  en betrokken te raken. Iedere sjoelganger mag deelnemen aan de dienst op de manier die bij hem of haar past, anoniem of actief, als onderdeel van een gemeenschap die om elkaar geeft. AMOS ziet sjoel als een positieve beleving, gericht op participatie bijvoorbeeld door veel te zingen en iedereen zoveel mogelijk bij de dienst te betrekken. Verder is AMOS modern orthodox, wat wil zeggen dat ze het orthodoxe Jodendom zien als de kern van het Jodendom. De basis vormt de halacha zoals Moshe die op de berg Sinaï heeft ontvangen en de interpretatie daarvan gebaseerd op de discussies door de geleerden daarna.

Het ontwerp voor de uitbreiding van het gebouw (beeld: NIK)
Categorie: |

Home » Nieuws » AMOS koopt gebouw voor nieuwe sjoel in Amsterdam