Amsterdamse eroev buiten werking door ijsvorming

wiki

De aanhoudende vorst heeft ervoor gezorgd dat delen van de eroev rond Amsterdam zijn dichtgevroren en begaanbaar zijn voor voetgangers. Zodoende is besloten dat de ‘draaggrens’ rond de hoofdstad, die vooral wordt gemarkeerd door water, niet geldig is zolang mensen het ijs kunnen oversteken. Dat maakte het rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) vrijdag bekend met een ‘eroev alert’. Voor deze sjabbat geldt de eroev dus niet. De grens wordt iedere week gecontroleerd, vorst of geen vorst, en heeft ook andere afbakeningen zoals linten, plaatjes en stippen.

Op vrijdag vond een controle van de grens plaats. “Het ijs is nu zo dik zijn dat het rabbinaat heeft besloten dat dit de eroev onbruikbaar maakt,” laat rabbijn Shmuel Katz aan Jonet.nl weten. Het concept van een eroev is dat een stad wordt omgeven door muren. Hierdoor is er een basis om de stad als een omsloten privéterrein te beschouwen. En dat is een conditie om het mogelijk te maken ergens op sjabbat te gaan dragen, legt Katz uit. “De eroev van Amsterdam wordt voor 99 procent gevormd door water. Het water vormt dus een natuurlijke muur. Op het moment dat het water bevriest en het mogelijk is van de ene oever naar de andere te lopen, is het water geen muur meer. En daardoor functioneert de eroev nu niet meer. ”

Overigens wordt de eroev iedere vrijdag gecontroleerd om te kijken of de speciale afbakeningen die zijn aangebracht – waar bijvoorbeeld bruggen over het water liggen – nog in orde zijn. Katz: “Die constructies zijn nodig om ervoor te zorgen dat een brug geen breuk in de eroev vormt.” De Amsterdamse draaggrens dateert uit de achttiende eeuw, maar is mettertijd in onbruik geraakt, onder meer omdat Joodse Amsterdammers naar buiten de grenzen van de eroev zijn verhuisd. In 1972 werd de Amsterdamse eroev officieel ‘in onbruik’ verklaard en sindsdien raakte hij in de vergetelheid. Vele jaren langer, in 2008, is hij in ere hersteld.

Sinds 2019 vindt ieder jaar de Eroev Ride plaats, een wielerevenement voor jong en oud. Tijdens de laatste editie waren er drie routes voor drie niveaus. De plek voor start- en finish ligt in Buitenveldert, precies op de grens van Amsterdam en Amstelveen. Daar verzamelen alle deelnemers en worden eroev-wielershirts uitgedeeld aan deelnemers die er een besteld hebben. Na de tocht vindt hier de huldigingsceremonie plaats voor alle fietsers die over de finishlijn zijn gekomen. Aansluitend is er een kosjere barbecue, afgelopen jaar met een groot scherm met de Tour de France op de achtergrond.

NIHS-voorzitter Ruben Troostwijk en zijn partner checken het ijs op de eroev (foto: courtesy)

Lees meer:
De Eroev Ride gaat weer van start, nu ook voor stadsfietsers

Binnenkort wordt voor de tweede keer de Eroev Ride Amsterdam georganiseerd. Deze wielerronde die langs de Eroev-grens van Mokum loopt werd vorig jaar goed bezocht. Nu hoopt de organisatie op meer deelnemers, onder andere omdat er niet één maar drie afstanden te rijden zijn.

Categorie: |

Home » Nieuws » Amsterdamse eroev buiten werking door ijsvorming