De Eroev Ride gaat weer van start, nu ook voor stadsfietsers

Maccabi Cycling

Binnenkort wordt voor de tweede keer de Eroev Ride Amsterdam georganiseerd. Deze wielerronde die langs de Eroev-grens van Mokum loopt werd vorig jaar goed bezocht. Nu hoopt de organisatie op meer deelnemers, onder andere omdat er niet één maar drie afstanden te rijden zijn. Ook stadsfietsers mogen dit jaar meedoen. Na afloop is er net als vorig jaar een kosjere barbecue voor de deelnemers en hun aanhang. De inschrijving is inmiddels geopend. De opbrengst van de ride gaat naar Alyn, een kinderziekenhuis in Israël dat het geld dit jaar extra hard nodig heeft vanwege de coronacrisis.

Start en finish
Dit jaar wordt de eroev ride verreden op drie afstanden: 25 kilometer (‘city’), 55 kilometer (‘ride’) en 85 kilometer (‘XL ride’). De plek voor start- en finish ligt in Buitenveldert, precies op de grens van Amsterdam en Amstelveen. Daar verzamelen alle deelnemers en worden eroev-wielershirts uitgedeeld aan deelnemers die er een besteld hebben. Na de tocht vindt hier de huldigingsceremonie plaats voor alle fietsers die over de finishlijn zijn gekomen. Tot slot is er een kosjere barbecue met een groot scherm met de Tour de France op de achtergrond. Ook zal de opbrengst voor het goede doel, Alyn, dan bekend worden gemaakt.

Draaggrens
Ooit was een eroev een ‘draaggrens’ rondom een gebied waarbinnen de Joden tijdens sjabbat goederen mochten verplaatsen. Anno 2020 wordt zo’n afbakening symbolisch aangegeven, bijvoorbeeld door een draad die op ongeveer zes meter hoogte rond de grens van een bepaald gebied gespannen wordt, aldus de organisatoren. ‘Stippel enkele mooie fietsroutes uit langs en binnen de grenzen van de eroev rond Amsterdam en een nieuwe wielertraditie is geboren’, schrijven ze op hun website.

Eroev van Mokum
Amsterdam kende ook zo’n Joodse afbakening. Die bestond al sinds de 18de eeuw. Voor de eroev rondom de hoofdstad is meestal gekozen voor een waterweg als grens, waarvan volgens de criteria van een eroev een brug kan worden geopend. Mettertijd raakte hij echter in ongebruik, onder meer omdat Joodse Amsterdammers naar buiten de grenzen van de eroev waren verhuisd. In 1972 werd de Amsterdamse eroev ‘in onbruik’ verklaard en sindsdien raakte hij in de vergetelheid. Vele jaren langer, in 2008, is hij in ere hersteld.

Ai Wei Wei
De organisatoren zijn trots op het eroev-wielershirt. Het design lijkt op het vogelnestje van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Hij zei ooit dat het vogelnest dat hij ontworpen had erg lijkt op een eroev. Ontwerper Sasha Joseph heeft het shirt ontworpen. Het rood in het logo staat voor Amsterdam en het blauw staat voor het water en het volk Israël. Ook de drie andreaskruizen van Amsterdam – ze komen ook voor in het gemeentewapen van Amstelveen – zijn op het shirt verwerkt. Deelnemers kunnen er een bestellen via de website van de Eroev Ride. De tocht wordt georganiseerd door Maccabi Cycling, Alyn Hospital en de NIHS.

Lees ook:
Eerste Joodse wielertocht ‘Eroev Ride’ in aantocht

Langs de eroev-grens van Amsterdam wordt binnenkort voor het eerst een wielertocht gehouden. Deze ‘Joodse’ wielertocht eert de ‘draaggrens’ van Joods Amsterdam, de eroev, en heeft de naam Eroev Ride gekregen.

Categorie: |

Home » Nieuws » De Eroev Ride gaat weer van start, nu ook voor stadsfietsers