Arnon Grunberg nieuwe Vrije Schrijver van de VU

Arnon Grunberg
wiki

De Vrije Universiteit (VU) stelt auteur Arnon Grunberg aan als de nieuwe Vrije Schrijver van de universiteit. Per 1 juni wordt hij aangesteld. De Joodse Nederlander zal tijdens zijn aanstelling aan de VU reflecteren op het thema Governance for Society, over de weerbaarheid van de democratie. “Ik wil de VU niet anders benaderen dan dat ik een slachthuis heb benaderd, een psychiatrisch ziekenhuis of een hotel in Beieren. Het gaat mij om het in kaart brengen van menselijke verhoudingen, hun overlevingsstrategieën op de werkplaats en het decoderen van hun geheime codes,” aldus de schrijver.

Pennenvrucht
Grunberg is de dertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Annelies Verbeke. Eerdere Vrije Schrijvers waren onder meer Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. De aanstelling van Grunberg duurt een jaar. “De VU verheugt zich op een eigenzinnige kijk op de academie en het thema Governance for Society,” aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam. Met studenten zal hij het project aangaan. Ook komt er nog een pennenvrucht van Grunberg uit voort, die begin volgend jaar klaar zal zijn.

Het is niet de eerste keer dat Grunberg een dergelijke universitaire opdracht aangaat. Hij was eerder verbonden aan de universiteiten van Delft, Wageningen en Leiden. Naast literair werk schrijft hij reportages, columns en essays voor kranten en tijdschriften uit verschillende landen. De schrijver onderzoekt zijn onderwerpen vaak van dichtbij. Zo bezocht hij een slachthuis en was hij ondergebracht bij Nederlandse militairen in Afghanistan.

Trauma’s
Grunberg is afkomstig uit een Joods gezin dat getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen ‘goed behandeld’ is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. In 1982 emigreerde Grunbergs zus naar Israël, waar ze inmiddels met haar gezin in een nederzetting een orthodox Joods leven leidt. Grunberg zelf zwoer aan het eind van zijn puberteit elke vorm van religie af, zo ook de Joodse. In eerste instantie wilde hij acteur worden. In 1989 speelde hij de hoofdrol in een film van de Nederlandse filmer Cyrus Frisch. Op de set besefte hij dat acteerwerk niet zo leuk was als hij had gehoopt. Hij kon niet tegen de strakke schema’s, de drukte en de vele mensen om zich heen.

Ganzenveer
Op 23-jarige leeftijd debuteerde Grunberg bij met de autobiografische roman Blauwe maandagen, waarin onder andere de oorlogservaringen van zijn ouders aan bod komen. Hij kreeg er de Anton Wachter Prijs voor. Vertaald in 13 talen, werd het boek een Europese bestseller. Sindsdien is Grunberg nooit meer weggeweest uit de Nederlandse literatuur. Ook de vele titels die hij hierna publiceerde kregen diverse prijzen en sommige prijzen kreeg hij zelfs twee keer. In 2009 ontving hij de Constantijn Huygens Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 2017 kreeg hij de Gouden Ganzenveer. De jury van die laatste prijs oordeelde dat de Joodse Grunberg almaar unieker wordt en hij ‘een literaire duizendpoot is met grenzeloze creativiteit en expansieve literaire persoonlijkheid’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Arnon Grunberg nieuwe Vrije Schrijver van de VU