Breda begint toch aan onderzoek naar geroofd Joods vastgoed

Flickr Grotevriendelijkereus

Nadat een hele trits aan gemeenten en steden onderzoek hebben gedaan naar geroofd Joods vastgoed in de bange jaren ’40-’45, heeft nu ook Breda aangekondigd een onderzoek in te stellen. Volgens de gemeente is het kansrijk en moet de Joodse gemeenschap tegemoetgekomen worden indien nodig. Ook zijn er nog voldoende bronnen die geraadpleegd kunnen worden om goed in kaart te krijgen wat er destijds is gebeurd. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit in een brief aan de gemeenteraad verkondigd.

In eerste instantie achtte het Bredase college een onderzoek niet nodig of zinvol, omdat er ook geen aanvragen voor waren binnengekomen. Na druk van de gemeenteraad gaf het stadsbestuur het Stadsarchief Breda toch opdracht om te onderzoeken of zo’n onderzoek wel ‘zinvol en haalbaar’ zou zijn. Dat blijkt dus het geval. Behalve in Breda zelf zijn er genoeg bronnen te vinden in het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Nationaal Archief.

In tegenstelling tot wat andere gemeenten hebben gedaan, is dit keer het NIOD niet gevraagd om het grote onderzoek te doen. De eer valt te beurt aan onafhankelijk historica Sanne Stevens. Zij gaat op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is er gebeurd met het Joods vastgoed dat tijdens de Holocaust in Breda is onteigend? Het onderzoek van Stevens zal ongeveer een half jaar in beslag nemen en de resultaten ervan zullen aan de raad worden gepresenteerd.

Verder worden de uitkomsten van Stevens’ onderzoek gedeeld met professor Arnoud-Jan Bijsterveld van de Universiteit van Tilburg. Hij gebruikt de informatie voor zijn eigen onderzoek naar de geschiedenis van Joden in Noord-Brabant tussen 1900 en 1950. Mogelijk levert het extra inzichten op voor hem. In Breda woonden voor de bezetting een kleine tweehonderd Joden. Na de Sjoa was daar nog slechts een kwart van over en veranderde de oude synagoge aan de Schoolstraat in een werkplaats. In 1992 is die na een renovatie opnieuw in gebruik genomen.

Lees ook:
Uitkomst onderzoek Oss: veel meer huizen van Joden geroofd dan gedacht, geen excuses
In Oss is met ontluistering gereageerd op de uitkomst van een onderzoek naar het roven van Joodse huizen in de bange jaren ’40-’45. Daaruit blijkt dat het gaat om veel meer panden dan gedacht. In het Noord-Brabantse stadje werden 120 Joodse gezinnen van hun huizen en bezittingen beroofd, waarna ze werden afgevoerd en veelal werden vermoord. Na de publicatie van het onderzoeksrapport bleef vorige week een stilte achter.

Categorie:

Home » Nieuws » Breda begint toch aan onderzoek naar geroofd Joods vastgoed