Brief van schrijvers en anderen voor actie tegen Israël
Ruim 450 schrijvers, journalisten, makers, dichters en kunstenaars hebben een brief geschreven waarin ze oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, zoals de VN en Hamas willen. Ook eisen ze dat Nederland sancties oplegt tegen Israël omdat het Rafah aan het aanvallen is. De brief is gericht op demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Buitenlandse Zaken. Zij moeten internationaal tegen Israël in actie komen, aldus de briefschrijvers. Bekijk tekst en namenlijst hier.
Bekende namen
Het schrijven is een initiatief van Nisrine Mbarki en Anne-Lot Hoek, twee publicisten. Zij hebben in de afgelopen week de tekst doen rondgaan in schrijvend en creatief Nederland, en overtuigden 450 mensen om hun naam eronder te zetten. Het gaat om veel onbekende en een aantal bekende namen, onder wie schrijvers Saskia Noort, Hanna Bervoets, Murat Isik, Abdelkader Benali, Ronald Gipphart, Marion Pauw, Thomas Heerma van Voss en Malou Holshuijsen. Ook dichteres Ellen Deckwitz heeft de brief ondertekend. Zij kreeg al kritiek op haar optreden rond affaire rond ‘Het verraad van Anne Frank’.
Cijfers van Hamas
De brief, die tevens wordt onderschreven door presentator Natasja Gibbs, cabaretier Dolf Jansen en oud-politica Anja Meulenbelt, begint met een korte veroordeling van de Hamas-aanval van 7 oktober 2023 op Israël en de toename van het antisemitisme. De rest van de tekst gaat over ‘de 35.000’ doden in Gaza en de 14.500 gedode kinderen in de strook [dit zijn getallen van Hamas, red.] waarover de briefschrijvers treuren. Ook verwijzen ze naar de ‘genocidezaak’ van Zuid-Afrika tegen Israël aan het Internationaal Strafhof in het Haagse Vredespaleis.
Rafah
Hierna focust de brief op Rafah. ‘Israël is momenteel bezig de stad Rafah aan te vallen, een plek die de gevluchte burgers juist bescherming had moeten bieden, de laatste safe zone in Gaza. Het is van groot belang dat de premier [Rutte, red.] zich bij die aanval aan zijn eigen woord houdt en sancties tegen Israël op tafel legt. De Nederlandse regering steunde, na eerdere onthoudingen in de Verenigde Naties, via de Europese Raad een onmiddellijke humanitaire pauze die leidt tot een duurzaam staakt-het-vuren, en is via de Veiligheidsraad gebonden aan de VN-resolutie van 25 maart jl. tot een onmiddellijk staakt-het-vuren’, aldus de brief.
Veroordeling
Als het aan de briefschrijvers ligt, moet het demissionaire kabinet snel internationaal oproepen ‘tot het staken van de aanvallen op Rafah en andere Palestijnse gebieden’ en ‘het staken van verdere pogingen tot leveranties van wapenmaterieel aan Israël’. Hoek, Mbarki en co. schrijven: ‘Wij vragen u om u zo duidelijk mogelijk tegen dit geweld uit te spreken richting Israël en om het internationaal recht te handhaven, ook omdat het uitblijven van een duidelijke veroordeling direct effect heeft op de Nederlandse samenleving als geheel’.
Bijna geen Joden
In de media heeft de brief veel aandacht gekregen, onder meer vanwege het grote aantal bekende schrijvers en andere prominenten dat hem onderschrijft. Wat opvalt, is dat er nagenoeg geen briefschrijvers van Joodse komaf aan de actie meedoen. Mogelijk zijn zij wel benaderd, maar voelen zij zich niet geroepen mee te doen. Een deel ervan zal ook niet aangesproken zijn. Verder zijn niet alle schrijvers, journalisten en makers in Nederland voor het ondertekenen van de brief benaderd, zo wordt duidelijk na een rondgang van Jonet.nl in deze branches.
Nieuw kabinet
Demissionair premier Rutte en minister Bruins Slot hebben nog niet gereageerd op de brief. Zij hebben zich in de afgelopen maanden diplomatiek ingezet om het Israëlische oorlogskabinet van gedachten te doen veranderen voor wat de aanval op Rafah betreft. Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft altijd gezegd dat die aanval er komt, omdat zich nog vier Hamas-bataljons in de stad ophouden. Dat er nu geen sprake is van een grootscheepse aanval, zou te danken zijn aan onder meer de Verenigde Staten. Van een nieuw, mogelijk rechts-georiënteerd Nederlands kabinet, wordt verwacht dat het Israël meer steunt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren