Centrale Raad voor Joden in Duitsland bestaat 70 jaar, maar geen reden tot feest

Twitter

De Centrale Raad voor Joden in Duitsland is deze week zeventig jaar oud, maar dat is geen reden voor een groot feest. Het antisemitisme in het land is de laatste jaren aanzienlijk gestegen en lijkt voorlopig nog niet te zijn ingedamd. Mede daarom en vanwege de coronacrisis werd er dinsdag in Berlijn een sobere herdenking gehouden. Dat gebeurde op de binnenplaats van de Nieuwe Synagoge in de Oranienburgerstrasse. Voorzitter Josef Schuster van de Raad keek naar de oprichters van het instituut. Tot op de dag van vandaag verdient deze Joodse pioniersgeneratie ‘onze diepe erkenning en respect. Zij plantte het zaadje zonder welke er vandaag geen Joods leven in Duitsland zou zijn’.

Geen eenrichtingsverkeer
Schuster citeerde uit de toespraak van zijn Paul Spiegel die op vijftigste verjaardag van de Centrale Raad. sprak. Die had nuchter gezegd: “De liefde van de Joden voor Duitsland is op de lange termijn slechts een eenzijdige liefde gebleken.” Spiegel bracht zijn rede van toen in verband met de tijd van vóór de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa, benadrukte Schuster. “Vandaag moeten we ons afvragen: is het nog steeds een eenzijdige liefde? Ondanks alles zou ik ‘nee’ zeggen. De genegenheid van de Joodse gemeenschap voor hun vaderland Duitsland is geen eenrichtingsverkeer. Het merendeel van de bevolking staat achter ons. Ne als zijn de gevestigde partijen.”

Sprong in het diepe
Vandaag, 75 jaar na de Sjoa, is de Joodse gemeenschap ‘weer klaar om in Duitsland, ons huis, een sprong in het diepe te nemen’, aldus Schuster. Het is ‘in ons aller belang dat dit vertrouwen niet wordt teleurgesteld’, zei Schuster tegen de aanwezigen. Hij haalde ook een aantal recente voorbeelden van antisemitisme in Duitsland aan. Zo sprak hij over een Joods kind dat graag een Israël-T-shirt wilde aandoen op school, maar dat dat niet mocht doen van zijn ouders omdat het te gevaarlijk zou zijn. Ook de vele samenzweringstheorieën van de anti-coronamaatregelenbeweging haalde Schuster aan.

Merkel
Bondskanselier Angela Merkel (CDU) was de hoofdgast van de bijeenkomst in Berlijn. De Centrale Raad voor Joden in Duitsland heeft ‘ons land uitstekende diensten bewezen’; aldus de politica in haar toespraak. Ze feliciteerde de Raad namens de hele Duitse regering. Zeventig jaar Centrale Jodenraad in Duitsland is volgens Merkel ‘allesbehalve natuurlijk’. Ook bewondert ze de kracht van de oprichters van de Raad, die vlak na de Sjoa ‘een enorme sprong in het diepe namen’. Merkel: Tegenwoordig is de Joodse gemeenschap in Duitsland de op twee na grootste van Europa en is het Joodse leven een constitutief deel van Duitsland. “De Joodse gemeenschap kan trots op zichzelf zijn.”

Beschavingsbreuk
Merkel noemt de Nieuwe Synagoge in Berlijn ‘een doorbraak van de beschaving’. “Deze plek waar we ons vandaag bevinden, getuigt van het onherstelbare verlies veroorzaakt door de beschavingsbreuk van de Sjoa; voor het Jodendom, voor ons land en voor Europa. Waar vandaag slechts een paar kolommen herinneren aan het Torah-heiligdom, stond ooit de grootste Joodse plaats van aanbidding in Duitsland.” De synagoge van de Oranienburger Strasse was niet alleen een religieus, maar ook een cultureel en spiritueel centrum van Berlijn, vervolgde Merkel. “Maar tegelijkertijd getuigt deze plek van hoe een goede toekomst vorm kan krijgen in het besef van de voortdurende verantwoordelijkheid van Duitsland voor de misdaden tegen de menselijkheid die zijn begaan onder het nationaal-socialisme.”

Lees ook:
Duitse Joden bezorgd over anti-Joodse complottheorieën in anti-corona-beweging

De Centrale Raad voor Joden in Duitsland maakt zich zorgen over de toename van anti-Joods gedachtengoed in de beweging die zich tegen de anti-coronamaatregelen richt. Samenzweringstheorieën nemen de overhand en rechts-extremisten kapen mogelijk de beweging, aldus voorzitter Josef Schuster.

Categorie: |

Home » Nieuws » Centrale Raad voor Joden in Duitsland bestaat 70 jaar, maar geen reden tot feest